Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Προσοχή σε αυτή τη παγίδα

Κωδικός-παγίδα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κρύβεται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από όλους όσοι έχουν στο όνομά τους πρώτη κατοικία να συμπεριλάβουν στη φορολογική τους δήλωση τον αριθμό παροχής του ρεύματος που υπάρχει στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώσουν αν ο αριθμός των τετραγωνικών που δηλώθηκαν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι ίδιος με εκείνον που αναγράφει ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Σε περίπτωση που στη ΔΕΗ έχουν δηλωθεί λιγότερα τετραγωνικά, οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στη συγκεκριμένη παράβαση κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμα αναδρομικά για μία πενταετία, λόγω μη καταβολής του φόρου ακίνητης περιουσίας, που αντιστοιχεί στα επιπλέον τετραγωνικά που έχουν αποκρυβεί. Επίσης θα πληρωθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Προκειμένου να εντοπιστούν, να καταγραφούν και να ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις κύριας κατοικίας στις οποίες τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλωθεί στην Εφορία είναι λιγότερα από αυτά που αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει, για πρώτη φορά φέτος, όλους τους φορολογούμενους να αναγράψουν στο έντυπο Ε1 της νέας φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν για τα εισοδήματα του 2011, τον αριθμό παροχής ρεύματος που υπάρχει στον αντίστοιχο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, στο πάνω μέρος του πίνακα 5, που βρίσκεται στην τρίτη σελίδα του νέου εντύπου Ε1 που θα υποβληθεί φέτος στην Εφορία, έχει προστεθεί ο κωδικός αριθμός 205 δίπλα από τον οποίο ο φορολογούμενος οφείλει να δηλώσει τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας στην οποία διαμένει. Ο «αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος» αναγράφεται στην πάνω δεξιά πλευρά της 2ης σελίδας κάθε λογαριασμού της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες με τον συγκεκριμένο κωδικό το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί:

1. Να διασταυρώσει τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για τις κύριες κατοικίες που δηλώνουν οι φορολογούμενοι με τα στοιχεία των αντίστοιχων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για να εντοπιστούν οι διαφορές στα τετραγωνικά μέτρα. Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν για να διευκρινίσουν πού οφείλονται αυτές οι διαφορές κι αν δεν καταφέρουν να τις δικαιολογήσουν με νόμιμα αποδεικτικά στοιχεία θα επιβληθούν οι μη καταβληθέντες φόροι εισοδήματος και ακινήτων και τα προβλεπόμενα πρόστιμα που αντιστοιχούν στις μη δηλωθείσες διαφορές τετραγωνικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση θα καταστεί δυνατή η διόρθωση των στοιχείων που υπάρχουν στα αρχεία των Εφοριών για τα τετραγωνικά μέτρα όλων των κύριων κατοικιών.

2. Να καταστεί δυνατή η είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών απʼ ευθείας από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, μέσω εκκαθαριστικών που θα εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων και όχι μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό σχεδιάζεται να γίνει από το 2013 και μετά.

3. Να εντοπιστούν οι περιπτώσεις κατοικιών που ενώ ηλεκτροδοτούνται κανονικά δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία. Πίσω από τις περιπτώσεις αυτές κρύβονται κυρίως ακίνητα που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες δεν τα έχουν δηλώσει ποτέ για να αποφύγουν τον ειδικό φόρο 15% που έχει επιβληθεί από το 2010.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki