Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Όλα τα σενάρια για τους φόρους

Το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ του 2009 θα αποσταλεί στους φορολογούμενους τον Απρίλιο, ενώ, έτοιμα προς αποστολή είναι τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ του 2010 και του διευρυμένου ΦΑΠ του 2011. Με βάση το...προεκλογικό ραβασάκι του ΕΤΑΚ που αναμένεται να λάβουν οι φορολογούμενοι περίπου 350.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 100 εκατ. ευρώ ή από 260 ευρώ περίπου έκαστος. Το ΕΤΑΚ του 2009 επιβαρύνει άγαμους οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και έγγαμους με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά. Εν συνεχεία, και μετά τις εκλογές περισσότεροι από 100 χιλιάδες φορολογούμενοι αναμένεται να λάβουν τον ΦΑΠ του 2010 που αφορά όσους κατείχαν την 1η Ιανουαρίου ακίνητα αντικειμενικής άνω των 400 χιλ. ευρώ, ενώ ακόμη 500 χιλιάδες θα λάβουν τον διευρυμένο ΦΑΠ που αφορά όσους κατείχαν ακίνητα με αντικειμενική αξία πάνω από 200 χιλ. ευρώ. Συνολικά από τους δύο αυτούς φόρους το Δημόσιο προσδοκά σε έσοδα περίπου 1 δις. ευρώ.

Παράλληλα στο τραπέζι είναι η συγχώνευση ΦΑΠ με το χαράτσι στα ακίνητα, με στόχο έσοδα 2,3 δις. ευρώ κάθε χρόνο. Από την ενοποίηση των φόρων θα εξαιρεθούν οι δημοτικοί φόροι και τα τέλη. Υπό συζήτηση είναι παράλληλα η πρόταση για αυτότελη φορολογία με συντελεστή 20% στα μισθώματα ακινήτων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες, η οποία συναντά ήδη σημαντικές αντιδράσεις, με την ΠΟΜΙΔΑ να μιλάει για την «χαριστική βολή στην μικροϊδιοκτησία». Δεδομένη θεωρείται η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών κοντά στις αγοραίες τιμές, που προβλέπεται και από το νέο Μνημόνιο, ενώ προωθείται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τις γονικές παροχές και κληρονομιές. Η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει ανοδικά μία σειρά από φόρους και τέλη που συνδέονται με τη φορολόγηση ακινήτων, από τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών και κληρονομιών που προαναφέρθηκαν , το τέλος και τα δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους, καθώς και το νέο φόρο που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΦΑΠ και ειδικού τέλους ακινήτων. Στα σκαρία βρίσκεται επίσης πρόταση για την αύξηση του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής (ΕΚΚΟ) στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς και η επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές), καθώς και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

Τέλος, στο τραπέζι έχει τεθεί η επιβολή φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki