Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα κρυφά χαράτσια

Εξι κρυφά χαράτσια που καθιερώθηκαν με πρόσφατους νόμους και διατάγματα, στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος, αποτελούν μία διαχρονική αφαίμαξη των ιδιοκτητών. Πρόκειται :

1. Υποχρεωτική έκδοση και επισύναψη ενεργειακών πιστοποιητικών ανά 10ετία σε κάθε πώληση ή μίσθωση κτιρίου, με ελάχιστη αμοιβή ενεργ. επιθεωρητών ύψους 1,00 - 2,00 EURO για κατοικίες και 2,50 EURO/τ.μ. για κτίρια πλην κατοικιών (ΚΕΝΑΚ - Π.Δ. 100/2010).

2. Υποχρεωτικές επιθεωρήσεις λεβήτων, καυστήρων, κλιματιστικών ανά 2-4 έτη, με ελάχιστη αμοιβή ηλεκτρολόγου μηχανολόγου ύψους 221 - 615 EURO (ΚΕΝΑΚ Π.Δ. 100/2010).

3. Βεβαιώσεις μηχανικών για πολεοδομική νομιμότητα σε όλα τα μεταβιβαστικά συμβόλαια ακινήτων, ακόμη και τα αδόμητα, (Ν.4014/2011 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων), ανεξαρτήτως ύπαρξης αυθαιρεσίας, με απροσδιόριστο ύψος αμοιβής μηχανικού.

4. Εξαρτημένα τοπογραφικά για τις μεταβιβάσεις και γονικές παροχές των εκτός σχεδίου ακινήτων (ν. 4030/2011 για τις άδειες οικοδομής), με απροσδιόριστο ύψος αμοιβής τοπογράφου.

5. Έλεγχοι οικοδομών (άρθρο 7 ν. 4030/2011, Α' 249) από τους "ελεγκτές δόμησης" με ελάχιστο ύψος αμοιβής 450 EURO και μέγιστο 3.550 EURO.

6. Πολλαπλοί εσαεί περιοδικοί τεχνικοί έλεγχοι σε όλα τα υφιστάμενα κτίρια για την έκδοση του "πιστοποιητικού πληρότητας" της <<ταυτότητας κτιρίων>>, με επαναλαμβανόμενες αμοιβές επιθεωρητών (μηχανικών, μηχανολόγων κλπ.) απροσδιόριστου ύψους (ν. 3843/2010, άρθρο 4 παρ. 5 που προβλέπει έκδοση σχετικού Π.Δ.).

Όλα τα παραπάνω, εκτός από το να αποτελούν μια νέα γραφειοκρατική <<Λερναία Ύδρα>> δεν προσφέρουν κανένα απολύτως όφελος για τον απλό πολίτη , ενώ υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες, σε καταβολή αμοιβών προς τους τεχνικούς που είναι αρμόδιοι για την έκδοσή τους, οι οποίες νομοθετήθηκαν από το ΠΕΚΑ με μονομερή διάλογο . Μάλιστα παρά τα περί δήθεν <<απελευθέρωσης>> των αμοιβών αυτών, προσδιορίζονται αυτόματα μέσω του κλειστού μηχανογραφικού συστήματος προσδιορισμού και προεισπράξεως αμοιβών και εισφορών του ΤΕΕ, το οποίο σύστημα δεν επιτρέπει την παραμικρή δυνατότητα διαπραγμάτευσής τους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki