Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι: Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 40%, αντί του αρχικού σχεδίου για 25%, καθώς οι τροϊκανοί πιστεύουν ότι μπορεί το κράτος να εισπράξει περισσότερα έσοδα από την κτηματαγορά. Σε δεύτερο στάδιο, ίσως και του χρόνου, θα γίνει νέα αναπροσαρμογή, ώστε να υπάρξει πλήρης εξομοίωση των αντικειμενικών και εμπορικών τιμών, με το σκεπτικό ότι οι δεύτερες θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της κρίσης στην κτηματαγορά, επομένως η ψαλίδα θα κλείσει ευκολότερα.

Επιπρόσθετα το νέο Μνημόνιο σηματοδοτεί τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία ακινήτων με την κατάργηση των απαλλαγών και των εξαιρέσεων από τον φόρο. Στο πλαίσιο αυτό με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων του εντύπου Ε9 και με την καθιέρωση νέου αναλυτικού εντύπου για την πλήρη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας στον φόρο κατοχής θα ενταχθούν τα πάσης φύσεως ακίνητα όπως κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα ακόμα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης. Κι αν το κράτος δε φιλοδοξεί να αυξήσει τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις, οι οποίες είναι μειωμένες έως και 90%, το μεγάλο «κόλπο» είναι με το χαράτσι στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Οι τροϊκανοί θεωρούν ότι το μέτρο αυτό απέδωσε και σ' αυτό ποντάρουν και για το 2012. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, για το 2011 τα έσοδα από το λεγόμενο τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ. Με τη μεσοσταθμική αναπροσαρμογή κατά 40% τα έσοδα για φέτος μπορούν να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, καθώς σε πολλές περιοχές η αύξηση στο χαράτσι είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση στην τιμή ζώνης. Η φορολογική αφαίμαξη από το χαράτσι φυσικά δεν είναι η μόνη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες. Κάθε μορφή μεταβίβασης θα είναι πλέον ακριβότερη, ενώ σημαντικά αυξημένα θα είναι και τα έσοδα των δήμων από τα τέλη που πληρώνει κάθε νοικοκυριό για τους ΟΤΑ. Επίσης, με υψηλότερες αντικειμενικές αξίες θα υπάρξει αυτόματη αύξηση των τεκμηρίων, ενώ χιλιάδες ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν, καθώς το αφορολόγητο βρίσκεται στα 200.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες πήρε πριν από μερικές εβδομάδες και η κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία. Εκεί οι τιμές έχουν να αναπροσαρμοστούν δύο δεκαετίες και σε ορισμένες πόλεις η διαφορά με τις εμπορικές αγγίζει το 700%. Στην Ελλάδα λίγες είναι οι περιοχές όπου η ψαλίδα είναι πάνω από 150%. Στην πλειονότητά τους η διαφορά κυμαίνεται από 20% έως 80%, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου η ψαλίδα έκλεισε εξαιτίας της μείωσης των τιμών αγοράς την τριετία της κρίσης στην κτηματαγορά.

Σταδιακά η εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες τιμές θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση του τέλους μέχρι και 300% σε τουριστικές περιοχές και ειδικά για τα ακίνητα εκτός σχεδίου, όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών της εφορίας και των εμπορικών είναι σήμερα τεράστια.-

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki