Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι με καμουφλαρισμένες παγίδες

Μία καλά «καμουφλαρισμένη παγίδα έχει στήσει το υπουργείο Οικονομικών σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Φέτος για πρώτη φορά θα κληθούν, στο έντυπο της φορολογικής τους δήλωσης να καταγράψουν τον αριθμό παροχής ΔΕΗ που αναφέρεται στον λογαριασμό που τους στέλνει η επιχείρηση. Τι σημαίνει αυτό; Ο αριθμός αυτός θα συνδέσει τις βάσεις δεδομένων της ΔΕΗ με εκείνες του υπουργείου Οικονομικών ώστε να εντοπίσει το εμβαδόν των ακινήτων και στην συνέχεια να κάνει «διασταυρώσεις» ώστε να εντοπίσει πχ ακίνητα που ηλεκτροδοτούνται αλλά δεν έχουν δηλωθεί . Ακόμη, μέσω του συστήματος TAXIS θα γίνει έλεγχος στα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή του ακινήτου και αυτού που αναγράφεται στον λογαριασμό. Τέλος, με αυτή τη διαδικασία και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μητρώου ιδιοκτητών ακινήτων - πελατών της ΔΕΗ, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει από τον επόμενο χρόνο να απεμπλέξει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού από τη διαδικασία να στέλνει η ίδια το χαράτσι μέσω των λογαριασμών που εκδίδει.

Τον νέο φόρο επί των ακινήτων θα στέλνει απευθείας το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω ειδικών εκκαθαριστικών.Φυσικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει επιβεβαίωση των στοιχείων του εμβαδού αλλά σίγουρα θα εντοπιστούν οι αποκλίσεις στις βάσεις δεδομένων.

Στη φορολογική δήλωση που θα συμπληρώσουν εφέτος περίπου 8.500.000 φορολογούμενοι (υπόχρεοι και σύζυγοι αυτών) θα πρέπει να αναγραφούν και στοιχεία για τους ημιυπαίθριους χώρους που ρυθμίστηκαν αλλά και για τα αυθαίρετα. Μάλιστα στο υπουργείο χαρακτηρίζουν τους χώρους αυτούς ως «επιφάνεια αυθαίρετων χώρων». Ειδικότερα, στις ενδείξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν τις κατοικίες (κύρια, εξοχική, δευτερεύουσα) έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206, 208 και 210 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους θα πρέπει να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών. Σημειώνεται ότι πλέον τα νέα τεκμήρια θα λαμβάνουν υπόψη και τα πρόσθετα τετραγωνικά. Αρα πολλοί είναι εκείνοι που θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki