Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα:Τεκμήρια και φοροαπαλλαγές

Τα ακίνητα και τα στεγαστικά δάνεια εξελίσσονται σε βρόγχο για εκατομμύρια φορολογουμένων. Τα τεκμήρια και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με το νέο μειωμένο αφορολόγητο (5.000€) αναμένεται να οδηγήσει στην εφορία πάνω από 3.000.000 φορολογούμενους οι οποίοι μέχρι και σήμερα δεν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν φόρο.

Τα νέα τεκμήρια είναι αυξημένα κατά περίπου 30% σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν για τα εισοδήματα του 2010, ειδικά αν πρόκειται για ακίνητα Με τις νέες διατάξεις η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

• Μέχρι και 80 τμ κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο

• Από 81 μέχρι και 120 τμ κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο

• Από 121 μέχρι και 200 τμ κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο

• Από 201 έως 300 τμ κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο

• Από 301 τμ κύριων χώρων αυτής, με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ταυτόχρονα, τα νέα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν για τον κύριο ή τον κάτοχο εξωτερικής δεξαμενής κολύμβησης (πισίνα) ορίζονται για επιφάνεια μέχρι 60 τετραγωνικών μέτρων σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί και η προβλεπόμενη κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών, η οποία σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολογήτου και της έκπτωσης δαπανών από το 20% στο 10% (τόκοι, νοσήλια, γιατροί) αναμένεται να επιβαρύνουν και άλλο τους φορολογούμενους. Προβλέπεται μεταξύ άλλων:

- Για τα ενοίκια και τα δίδακτρα το ποσό της μείωσης από τον φόρο ανέρχεται πλέον σε 100 ευρώ από 240 ευρώ που ήταν για κάθε δαπάνη.

- Για τους τόκους στεγαστικών δανείων ύψους 7.200 ευρώ (600 ευρώ το μήνα) η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 720 ευρώ από 1.440 ευρώ ενώ για τόκους 12.00 ευρώ ο φόρος μειώνεται κατά 1.200 ευρώ από 2.400 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται  περικοπή φοροαπαλλαγών για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki