Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ε9: Η βάσανος της 15ετίας

Σε γεφύρι της Άρτας έχει εξελιχθεί το περιουσιολόγιο των φορολογούμενων. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται αυτήν την περίοδο να ελέγξουν αν η ακίνητη περιουσιακή τους κατάσταση, που εμφανίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους ο έλεγχος και η «διόρθωση» των στοιχείων των ακινήτων τους αποτελεί ουσιαστικά την τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία 15 χρόνια που καλούνται να δηλώσουν τα ακίνητά τους στην εφορία. Η πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία βάσης δεδομένων με την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων έγινε το 1997. Δημιουργήθηκε το έντυπο Ε9 και όλοι οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να το υποβάλουν υποχρεωτικά στην εφορία δηλώνοντας τα ακίνητα που κατείχαν. Ωστόσο οι δηλώσεις Ε9 που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι όχι μόνο δεν καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά, αλλά στοιβάχτηκαν σε φακέλους στις εφορίες με αποτέλεσμα να μην αξιοποιηθούν. Το 2005 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάλεσε εκ νέου όλους τους φορολογούμενους να υποβάλουν τις δηλώσεις Ε9 ενώ αυτή τη φορά δημιουργήθηκε και ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή του. Με βάση αυτές τις δηλώσεις η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατάφερε να φτιάξει μια βάση δεδομένων η οποία όμως και πάλι παρουσιάζει πολλά προβλήματα καθώς ήταν ατελής.

Οι δηλώσεις Ε9 είχαν πολλά λάθη και ελλείψεις. Το 2008 αποφασίστηκε να επιβληθεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) βάσει των δηλώσεων Ε9 των φορολογούμενων. Για να γίνει αυτό δημιουργήθηκε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία περάστηκαν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογούμενων. Για να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις στα έντυπα Ε9 που είχαν υποβάλει οι φορολογούμενοι εστάλησαν σε χιλιάδες φορολογούμενους ατομικές προσκλήσεις προκειμένου να εισέλθουν στη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία και να υποβάλουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. ΄Ηταν η τρίτη φορά που καλούνταν υποβάλουν ή να διορθώσουν το Ε9. Ωστόσο, το μπλοκάρισμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο μιας σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου, μπλόκαρε τελικά και το όλο εγχείρημα με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο και να μην εκδοθούν περίπου 200.000 εκκαθαριστικά από τα περίπου 4 εκατ. που έπρεπε να εκδοθούν. Ο νομικός σκόπελος ξεπεράστηκε πρόσφατα με την κάλυψη της σχετικής δαπάνης από χορηγία μεγάλης τράπεζας. Το έργο ξεμπλόκαρε. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει ακόμη εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ για το 2009 και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 καλούνται ελέγξουν και να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων. Πρόκειται ουσιαστικά για την τέταρτη υποβολή της δήλωσης Ε9.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ανεβάσει το δικτυακό τόπο της (www.gsis.gr) νέα ειδική εφαρμογή για το Ε9. Σε αυτήν μπορούν όλοι οι φορολογούμενους να ελέγξουν τα ακίνητα που εμφανίζονται ότι τους ανήκουν και να προχωρήσουν σε διορθώσεις λαθών ή συμπλήρωση των ελλείψεων. Μάλιστα καλό θα ήταν να κάνουν το σχετικό έλεγχο όλοι οι φορολογούμενοι καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν «εξαφανιστεί» τα στοιχεία αγροτεμαχίων που έχουν δηλώσει στο παρελθόν και πρέπει πλέον να τα ξαναδηλώσουν. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων λήγει στις 5 Μαρτίου.

Πηγή:www.capital.gr

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki