Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΔΝΤ: Τι προτείνει για τα ακίνητα

Την ενοποίηση των φορολογικών συντελεστών στα ακίνητα των επιχειρήσεων, τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε ετήσια βάση και την κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τους τόκους στεγαστικών δανείων προβλέπει η πρόταση του ΔΝΤ για την ακίνητη περιουσία.

Το κλιμάκιο προτείνει για ακίνητα τα εξής:

– Ενοποίηση φορολογικών συντελεστών ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις μεταξύ 0,6% και 1% ανάλογα με τα επιδιωκόμενα έσοδα.

– Μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Σήμερα, σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου ο αγοραστής επιβαρύνεται με τον ΦΜΑ. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με συντελεστή 8% στις πρώτες 20.000 ευρώ της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου και με συντελεστή 10% για το τμήμα της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου πάνω από 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας από άγαμο φορολογούμενο, ισχύει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και συντελεστής 10% για το υπερβάλλον τμήμα της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Σημειώνεται ότι ο ΦΜΑ υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

– Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.

– Κατάργηση της διακριτικής ευχέρειας του υπουργού Οικονομικών να αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών να γίνεται κάθε χρόνο.

– Τεχνική προετοιμασία για την καθιέρωση ενός σύγχρονου συστήματος αποτίμησης των ακινήτων σε μαζική κλίμακα.

– Εισαγωγή ενός κανονικού φόρου κερδών κεφαλαίου-υπεραξίας στα ακίνητα.

– Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki