Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

"Γονάτισαν" οι ιδιοκτήτες

Στα σπίτια οι μειώσεις των ενοικίων ξεκινούν από 10 %  και  φθάνει  έως και  50 % ενώ στα καταστήματα οι  μειώσεις ενοικίων είναι  από 20 ως 30 % . H υπερφορολόγηση των ακινήτων  σε συνδυασμό με την μείωση των προσόδων ,οδηγεί τους ιδιοκτήτες τους σε ...αναστολή πληρωμών. Ο ένας στους δύο δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στα φορολογικά βάρη (ΦΑΠ, τέλος ακινήτων κλπ.) του τρέχοντος έτους. Ο ένας στους έξι καθυστερεί την πληρωμή των δόσεων στεγαστικού δανείου ενώ το 50% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι στο μέλλον δεν θα μπορέσουν να καταβάλλουν τις δόσεις. Επίσης το 94 % των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία, είτε επειδή έμειναν κενά τα ακίνητα που μίσθωναν, είτε γιατί έκαναν μειώσεις ενοικίων οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (άνω του 60 %) κυμαίνονται μεταξύ 20% έως και 30 %.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Η έρευνα έγινε το διήμερο 19 – 20 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.197 άτομα. Πιο αναλυτικά από την έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα :

-Το 50,8 % των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι «μάλλον ή σίγουρα» δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν εντός του έτους τους φόρους στα ακίνητα έναντι 45,9 % που εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. -Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν κάποιας μορφής ιδιοκτησία (διαμέρισμα, μονοκατοικία ή επαγγελματικό χώρο) και σχεδόν οι μισοί (43,6 %) έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για αγορά ακινήτου .

-Το 16,5 % των ιδιοκτητών που έχουν δάνειο δηλώνουν ότι δεν εξοφλούν κανονικά και έγκαιρα τις δόσεις ενώ οι μισοί (48,2 %), στην ερώτηση αν θα μπορούν στο μέλλον να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις, απαντούν «όχι» και «μάλλον όχι».

-Σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων (94 %) έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία. Ένας στους τέσσερις διαθέτει κατοικία που ήταν νοικιασμένη και ξενοικιάστηκε το συγκεκριμένο διάστημα. Το αντίστοιχο ποσοστό στα επαγγελματικά ακίνητα είναι 8,9 %.

-Τα εισοδήματα μειώθηκαν και από τις μειώσεις ενοικίων που γίνονται ύστερα από συμφωνία των ιδιοκτητών με τους ενοικιαστές.

-Ένας στους τέσσερις επιχείρησε την τελευταία διετία να πουλήσει κάποιο ακίνητο και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική (ποσοστό 8,8 %) ή στην αντικειμενική (6,6 %). Όσοι πωλούν πάνω από την αντικειμενική αξία σήμερα είναι μειοψηφία (7,4 %). -Το ποσό που εκταμιεύουν οι ιδιοκτήτες για να πληρώσουν το τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ αντιστοιχεί σε ένα ως τέσσερα ενοίκια ετησ

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki