Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι νέοι φόροι

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο φορολογικός σχεδιασμός για το 2012 και τα μέτρα που μελετώνται θα είναι ένα ακόμα πλήγμα στην ήδη παραπαίουσα αγορά. Η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η ενοποίηση φόρων και η αυστηροποίηση του ποθεν έσχες είναι μερικά από αυτά.

1. Κατάργηση φοροαπαλλαγών. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια περιορισμού τους. Σχεδιάζεται η πλήρης κατάργησή τους για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πρόταση που προβλέπει την κατάργηση των απαλλαγών για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 70.000 ευρώ.

2. Αντικειμενικά κριτήρια. Ο προσδιορισμός του εισοδήματος 700.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται η κινητή περιουσία, όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, αμοιβαία κεφάλαια και κάθε είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Επίσης, η έδρα της κατοικίας, η δραστηριότητα, το προσωπικό που απασχολείται και τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης συμπεριλαμβάνονται στα κριτήρια του υπ. Οικονομικών.

3. Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες». Από τα εισοδήματα του 2012 (δηλαδή αυτά που θα δηλωθούν την άνοιξη του 2013 στην εφορία) αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος. Πλέον, δεν θα προσδιορίζεται με βάση τα όσα δηλώνουμε κάθε χρόνο στο έντυπο Ε1, αλλά καθολικά στο σύνολο της περιουσίας των φορολογουμένων και με βάση διάφορα κριτήρια, όπως η κατανάλωση, τα ακίνητα, οι μετοχές και οι καταθέσεις. Συγκεκριμένα, μαζί με τις δηλώσεις του 2013 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταγράψουν όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούν, ακόμα και των ΔΕΚΟ, του ενοικίου, της αγοράς αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.

4. Αντικειμενικές αξίες. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τοποθετείται χρονικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αναβληθεί εκ νέου.

5. Ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα. Σχεδιάζεται η ενοποίηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αν και το μέτρο θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ πριν από το 2013.

6. Αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ακίνητα με συντελεστή 10% ή 20%.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki