Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Δυο μέτρα για ιδιοκτήτες

Να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ήδη μειωμένης ζήτησης στην αγορά ακινήτων, ζητεί με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης προβάλλει στην ερώτησή του δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων μέτρων:

Πρώτον, την υποχρεωτική έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού ακόμα και για τα προς ενοικίαση διαμερίσματα.

Και δεύτερον τη βεβαίωση πολεοδομικής νομιμότητας σε κάθε μορφής δικαιοπραξία που σχετίζεται με την έκδοσή της.

Ως προς το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι καλύπτει όχι μόνο τα ακίνητα προς πώληση, αλλά και τα ακίνητα προς ενοικίαση, είτε αυτά πρόκειται να αξιοποιηθούν ως κατοικίες είτε ως επαγγελματικοί χώροι. Η αυστηρότητα στην εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας έχει εξαντληθεί, με τελικό αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των ιδιοκτητών σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Ως προς το κόστος της βεβαίωσης για την πολεοδομική νομιμότητα του κτιρίου, η οποία εκδίδεται υποχρεωτικά από μηχανικό, ακόμα αναμένεται να καθοριστεί επακριβώς. Ενώ θα επιβάλλεται και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων και των γονικών παροχών. Αυτά τα μέτρα προστίθενται στον φόρο ακίνητης περιουσίας και την έκτακτη εισφορά μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Για το λόγο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης ζητεί από το αρμόδιο Υπουργείο:

α) Να εξετάσει τη δυνατότητα περαιτέρω χρονικής παράτασης στην εφαρμογή της υποχρεωτικής έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού για τα προς μίσθωση διαμερίσματα, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία δεν δείχνει άμεσα σημάδια βελτίωσης, και

β) Να μελετήσει την αντικατάσταση της βεβαίωσης για την πολεοδομική νομιμότητα από υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, έτσι ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση στους πολίτες που, ούτως ή άλλως, έχουν μπει στη διαδικασία δήλωσης αυθαιρέτων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki