Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ωρα κρίσης για το Χαράτσι

Σήμερα κρίνεται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα ή μη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), που θεσπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Νόμου 4021/2011. Με πολλές προσφυγές (δικηγορικών συλλόγων κ.α.) ζητείται η ακύρωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την επιβολή του σχετικού τέλους, που θα πληρώνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οι πρώτες προσφυγές είχαν κατατεθεί από το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και την Ανώνυμη Εταιρεία «Eurocapital» (εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης), που ζήτησαν, παράλληλα, να εισαχθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή τους, «λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος του ζητήματος, που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων».

H επίμαχη απόφαση του υπουργού Οικονομικών χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματική και ως λόγοι ακύρωσης προβάλλονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:

- Η παράβαση του άρθρου 1 παρ. 3 και άρθρου 26 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού ο νόμος αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρίες καθήκοντα κρατικής εξουσίας (υπολογισμός και είσπραξη τέλους ακινήτων, βεβαίωση παράβασης για μη πληρωμή και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες).

- Η παράβαση της αρχής της νομιμότητας του φόρου. Είναι αντισυνταγματική μια διάταξη που ορίζει ότι η βάση υπολογισμού του φόρου δεν καθορίζεται από τον νόμο όπως αυτός θα εφαρμοστεί από διοικητικές αρχές, αλλά από την ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

- Το συγκεκριμένο τέλος δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και αποτελεί φόρο κατά την έννοια του άρθρου 78 του Συντάγματος.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι (ειδικότερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών) ζητούν την ακύρωση της επιβολής του τέλους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki