Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ερχεται και άλλο χαράτσι

Ξεπαγώνει σύντομα η είσπραξη του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν μαζί με το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να πληρώσουν και έναν ακόμη φόρο για τα ακίνητά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η δικαστική εμπλοκή που έχει παγώσει την έκδοση των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων θα ξεπεραστεί εντός των επόμενων ημερών και είναι πολύ πιθανό η έκδοση και αποστολή των σχετικών εκκαθαριστικών να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η είσπραξη περίπου 150 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009 καθώς και άλλα περίπου 700 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΚ του 2010.

Όσον αφορά το 2011 και τα επόμενα χρόνια, έως και το 2015 εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο το ΕΤΑΚ να ανασταλεί καθώς, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, αντικαταστάθηκε από το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Οι κρατικές εισπράξεις από το ΕΤΑΚ έχουν παγώσει από τις αρχές του 2011 λόγω της εμπλοκής που παρουσιάστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο αναφορικά με τη σύμβαση που είχε συνάψει το ελληνικό δημόσιο με εταιρεία πληροφορικής. Αντικείμενο της σύμβασης ήταν η επεξεργασία των δηλώσεων ακινήτων Ε9 και η καταχώρηση των σχετικών δεδομένων στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η συγκεκριμένη σύμβαση δεν είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία με αποτέλεσμα να την παγώσει.

Η αναζήτηση λύσης από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών το οδήγησε στην πόρτα της Εθνικής Τράπεζας από την οποία ζητήθηκε με τη μορφή χορηγίας να καλύψει το κόστος της σύμβασης προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Η Εθνική, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει αποδεχτεί να κάνει τη σχετική χορηγία με το σκεπτικό ότι στηρίζεται η εθνική οικονομία στη δύσκολη κατάσταση όπου βρίσκεται και μειώνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας. Εκτιμάται ότι για το 2009 δεν έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ για περίπου 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες (πρόκειται για όσους είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους το 2008) ενώ για το 2010 που το ΕΤΑΚ μετονομάστηκε σε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) με ατομικό αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ υπολογίζεται ότι θα εκδοθούν περίπου 100.000 εκκαθαριστικά σημειώματα. Για το 2011, εφόσον τελικά εισπραχθεί ο ΦΑΠ, θα εκδοθούν περίπου ένα εκατ. εκκαθαριστικά καθώς το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στα 200.000 ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki