Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα τρία "αγκάθια" που πονάνε την αγορά

Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που θα σημαδέψουν την αγορά ακινήτων το επόμενο διάστημα:

1 Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μέτρων στα νοικοκυριά. Η δραματική μείωση του οικογενειακού εισοδήματος ενδεχομένως να αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες να πουλήσουν την ακίνητη περιουσία τους. Και σε περιόδους όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει αγορά, αυτοί που χαίρονται είναι οι κερδοσκόποι. Σπίτια, οικόπεδα, εξοχικά και επαγγελματικοί χώροι θα πουληθούν «για ένα κομμάτι ψωμί», λένε οι ειδικοί. Κι αυτό διότι θα αυξηθεί η ανάγκη για ρευστό, προκειμένου να καλυφθούν τα αυξημένα έξοδα λόγω των φόρων, και της έλλειψης χρηματοδότησης της αγοράς από τις τράπεζες.

2 Η μεγάλη υπερπροσφορά ακινήτων. Τόσο από το γεγονός ότι θα βγουν πολλά ακίνητα στο σφυρί όσο και από την προσπάθεια των τραπεζών και των εργολαβικών εταιρειών που διαθέτουν μεγάλο απούλητο χαρτοφυλάκιο να «ξεφορτωθούν» την περιουσία που διαθέτουν. Πρόβλημα θα υπάρξει και με τα «κόκκινα» δάνεια που αν «σκάσουν» θα συμπαρασύρουν όλη την αγορά. Αν, δηλαδή, μερικές χιλιάδες δανειολήπτες χάσουν τα σπίτια τους ή αναγκαστούν να τα πουλήσουν πριν τα πάρουν οι τράπεζες, τότε το απόθεμα απούλητων ακινήτων θα πολλαπλασιαστεί.

3 Η μεγάλη πτώση στις τιμές των ακινήτων. Αν και είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς για ποσοστά, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διψήφιο νούμερο που μπορεί να ξεπεράσει και το 20%. Ένα ποσοστό το οποίο έρχεται να προστεθεί σε μια μείωση 15-20% μέσα στο 2011 για τις κατοικίες αλλά και πολύ μεγαλύτερη για τα ενοίκια καταστημάτων και γραφείων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki