Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πειράματα, σε βάρος της αγοράς ακινήτων

«Τέλος» στις αντικειμενικές αξίες, αλλά και στην κτηματαγορά, βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το σχέδιο να αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές στο ύψος των εμπορικών. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι όπως άμεσα δημιουργηθεί το Μητρώο Ακινήτων, στο οποίο θα καταγράφονται αυτόματα οι όποιες αυξομειώσεις των τιμών, και επομένως θα είναι εύκολος ο υπολογισμός των φόρων και τελών που βαρύνουν τα ακίνητα, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθούνται οι μεταβιβάσεις και το Δημόσιο θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την ακίνητη περιουσία όλων των υπόχρεων. Η απόφαση της κυβέρνησης να φθάσουν οι αντικειμενικές αξίες στο ύψος των εμπορικών είναι ειλημμένη, το επανέλαβε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος, για μια ακόμη φορά σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, στην οποία συγκεκριμένα ανέφερε: «Στόχος μας είναι να μην αυξήσουμε την επιβάρυνση, αλλά να φέρουμε κοντά την εμπορική με την αντικειμενική αξία χωρίς αύξηση της επιβάρυνσης».

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, θα έχει και πάλι σημαντικές επιπτώσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία των ακινήτων, ενώ όσοι προγραμματίζουν να αποκτήσουν ακίνητο θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους. Επισημαίνεται ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε κάθε συμβόλαιο, είτε αφορά αγοραπωλησία, αντιπαροχή, δωρεά ή γονική παροχή, αυξάνονται ταυτόχρονα και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο, ενώ φυσικά αρκετοί θα είναι και οι υπόχρεοι οι οποίοι δεν θα γλιτώσουν από την τσιμπίδα του «πόθεν έσχες». Αν και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 έχει ανασταλεί το «πόθεν έσχες» για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κ.λπ.).

Με τα δεδομένα πάντως αυτά οι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα στην κτηματαγορά και στην οικοδομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα που θα παραμένει στον «πάγο» η αγορά ακινήτων, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η επικείμενη εξίσωση των τιμών θα επηρεάσει και αρκετούς φόρους και τέλη, για τον προσδιορισμό των οποίων χρησιμοποιούνται ως βάση υπολογισμού οι αντικειμενικές αξίες, ενώ θα εκτινάξει στα ύψη το νέο τέλος που επιβάλλεται επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki