Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Μειώνουν το αφορολόγητο σε μεταβιβάσεις

Το νέο πλαίσιο στη φορολογία μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών ακινήτων θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Στις αλλαγές που εξετάζονται είναι η μείωση των αφορολόγητων ορίων και οι μεταβολές στους φορολογικούς συντελεστές, ενώ το υπουργείο Οικονομικών με την αύξηση των αντικειμενικών και το νέο σύστημα φορολογίας των ακινήτων υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει το επόμενο έτος πρόσθετα έσοδα ύψους 395 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται προτάσεις που αφορούν:

1. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Οι αντικειμενικές παραμένουν «παγωμένες» από το 2007 και παρά την καθίζηση που έχει υποστεί η κτηματαγορά και τη μείωση που καταγράφεται στις τιμές πώλησης των ακινήτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών υπερβαίνει το 30%.

2. Θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8%-10%. Συγκεκριμένα μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%.

3. Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.

4. Μείωση του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν τη φορολόγηση αυτή χαμηλή και εξετάζουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki