Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι φόροι το 2012

Το 2012 αναμένεται να είναι άλλη μία από τις χειρότερες φορολογικά χρονιές, με το σύνολο των καθαρών φορολογικών εσόδων να ανέρχονται στα 54,2 δισ. ευρώ και να είναι αυξημένοι 5,1% σε σχέση με την εκτίμηση για έσοδα 51,58 δισ. ευρώ το τρέχον έτος -κατά το οποίο σημαδεύτηκε από πλήρη αστοχία, καθώς τα έσοδα βρίσκονται μακράν ακόμα και του στόχου του Μεσοπρόθεσμου, 54.042 εκατ. ευρώ. Στα 2,46 δισ. ευρώ υπολογίζεται για την ώρα η απόκλιση των εσόδων, κι εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση των μεγεθών στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οι διαπιστώσεις που προκύπτουν, τόσο για τον προϋπολογισμό που κλείνει όσο και για εκείνον που έρχεται, είναι:

1.Το σύνολο των εσόδων (φορολογικά, μη φορολογικά, μη τακτικά) παρουσιάζουν οριακή αύξηση 0,2% στα 56.282 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ για του χρόνου το ποσοστό αυτό ορίζεται στο 3,1% ή στα 58.004 εκατ. ευρώ.

2.Η ύφεση, που είναι αλληλένδετη με τα μειωμένα εισοδήματα και την ανεργία, είναι αυτή που προκαλεί τη μείωση κατά 11,4% των εσόδων από το φόρο εισοδήματος (νέα φορολογική κλίμακα, μείωση συντάξεων, μείωση έκπτωσης από αποδείξεις) και 12,7% από τη μειωμένη κερδοφορία των επιχειρήσεων κατά το 2011.

3.Απο το ειδικό τέλος ακινήτων  οποίο αναμένουν αύξηση εσόδων 131,5% το 2011 και 217,5% το 2012, αλλά και οι έκτακτες εισφορές από όπου προβλέπουν αύξηση 81%, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι. Δηλαδή, θα πληρώσουν συνολικά 3.517 εκατ. ευρώ (1.367 έκτακτη εισφορά εισοδήματος, 450 εκατ. άλλες έκτακτες εισφορές και 1.700 εκατ. τέλος ακινήτων) στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

4.Οι συνεχείς αυξήσεις φόρων έχουν στεγνώσει τους καταναλωτές και την αγορά. Ενδεικτικό της έλλειψης ρευστότητας και της ύφεσης είναι η μείωση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 2,7% στα 16.900 εκατ. σε σχέση με τα 17.374 εκατ. πέρυσι, αλλά ακόμα χαμηλότερα από τα 17.361 εκατ. που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο.

5.Στο πλήθος των μέτρων του 2011, που ενισχύθηκαν στην εκπνοή του έτους, με την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων έρχονται να προστεθούν άλλα 17 μέτρα που θα επιβαρύνουν δυσανάλογα τους φορολογούμενους το επόμενο έτος. Από το μειωμένο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ (σ.σ. δυο φορές μειώθηκε μέσα σε 3 μήνες) και την κατάργηση του μπόνους φόρου από αποδείξεις μέχρι τη μείωση ή κατάργηση πρόσθετων φοροαπαλλαγών και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ειδικά, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα συνδυαστεί με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο φόρο ακίνητης περιουσίας, αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο επιβαρύνσεων, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση του νέου ειδικού τέλους ακινήτων, του ΤΑΠ, των φόρων μεταβίβασης, των φόρων κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, του ΦΠΑ στα νεόδμητα, των συμβολαιογραφικών δικαιωμάτων, της παράστασης δικηγόρου, της εγγραφής δικαιωμάτων στο Υποθηκοφυλάκειο, και γενικώς του συνόλου των φόρων και τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα καθώς και τα τεκμήρια των κατοικιών και τα ενοίκια. Ενδεικτικό είναι ότι το 2012 αναμένουν 2.900 δισ. έσοδα από το ειδικό τέλος ακινήτων και 1.048 εκατ. από την επίδραση που θα έχει η αύξηση των αντικειμενικών στους φόρους μεταβίβασης.

6.Στα 53,2 δισ. ανέρχονται τα συνολικά φορολογικά έσοδα που θα πληρωθούν το 2012. Εξ αυτών αξίζει να καταγραφεί η μείωση κατά 22% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων λόγω της μειωμένης κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της μείωσης του συντελεστή αδιανέμητων κερδών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki