Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Νέο χαράτσι στις μεταβιβάσεις

Νέο χαράτσι στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται - με άμεση μάλιστα έναρξη εφαρμογής- ότι σε ΟΛΑ τα εν ζωή συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτου θα επισυνάπτεται υποχρεωτικά βεβαίωση μηχανικού για τη μη ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών κλπ. σ’ αυτά, για την οποία μάλιστα με επόμενη διάταξη (άρθρο 24 παρ. 2 εδ. δ.). Επίσης προβλέπεται ότι θα καθοριστεί με ΚΥΑ και υποχρεωτική νόμιμη αμοιβή άγνωστου ύψους, όπως και για όλες τις ενέργειες και μελέτες του νόμου αυτού! Ήδη, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί την άμεση κατάργηση της υποχρέωσης ή σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να υπάρχει ρύθμιση με την οποία θα εξαιρούνται οι εξής κατηγορίες εν ζωή δικαιοπραξιών ακινήτων:

1. Γονικές παροχές - δωρεές εν ζωή ή αιτία θανάτου.

2. Μεταβιβάσεις οικοπέδων ή αγροτεμαχίων χωρίς, ή με κατεδαφιστέα κτίσματα.

3. Μεταβιβάσεις κάθε είδους κτισμάτων κατασκευής έως και το 1955, τα οποία ούτως ή άλλως θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα και δεν υπόκεινται σε καμία διαδικασία τακτοποίησης.

4. Μεταβιβάσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών σε πολυκατοικίες με άδεια οικοδομής έως και το 1985 (προ του τελευταίου ΓΟΚ με τον οποίο καθιερώθηκαν και οι ημιυπαίθριοι).

5. Διανομές συνιδιόκτητων ακινήτων.

Παράλληλα η ΠΟΜΙΔΑ ζητά η ισχύς της διάταξης να αρχίσει από την 1.1.2012, όπως αρχικά προβλεπόταν

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki