Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Δέκα τέσσερεις προτάσεις για φόρους

Δέκα τέσσερεις προτάσεις για την φορολογία της ακίνητης περιουσίας κατέθεσε στην επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Συγκεκριμένα προτείνει:

1. Να αυξηθούν τα αφορολόγητα ποσά για την απαλλαγή πρώτης κατοικίας που στεγάζει εδώ και χρονιά την Ελληνική οικογένεια.

2. Να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) στο 2%, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, με κλίμακα ανάλογη με την αξία του ακινήτου και η μείωση αυτού του φόρου να είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε:

• Αγορά διατηρητέων ακινήτων

• Αγορά ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές

• Αγορά ακινήτων που αποδεδειγμένα χρηματοδοτείται από την αμέσως προηγηθείσα πώληση ενός άλλου ακινήτου

• Αγορά αγροτικής γης

• Αγορά εκτάσεων που πρόκειται να ανεγερθούν επαγγελματικοί τουριστικοί χώροι.

• Αγορά ξενοδοχείων – τουριστικών καταλυμάτων

3. Να υπάρξει απαλλαγή για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και για εταιρείες τουλάχιστον 50%.

4. Να δοθούν κίνητρα με μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, για κατοίκους εκτός Ελλάδος, ή για Έλληνες που αποδεδειγμένα εισάγουν κεφάλαια από το Εξωτερικό, όπως επίσης για αγορά εξοχικής κατοικίας σε τουριστικές περιοχές που δεν έχουν μεγάλη ανάπτυξη.

5. Να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων διότι τα τρία τελευταία χρόνια οι πραγματικές τιμές έχουν μειωθεί αρκετά και σε πολλές περιπτώσεις εκεί που υπάρχουν υψηλοί συντελεστές εμπορικότητας παρατηρούνται οι αντικειμενικές αξίες να είναι μεγαλύτερες από τις πραγματικές.

6. Παροχή στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) του δικαιώματος να αποκτούν κατοικία και από την ελεύθερη αγορά ώστε να απορροφηθεί το διαθέσιμο απόθεμα κατοικιών με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις δανειοδότησης από τον οργανισμό.

7. Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ). Ο φόρος αυτός αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην κτηματαγορά, στην οικοδομή αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Θα πρέπει να αυξηθούν τα αφορολόγητα όρια και να αλλάξουν οι κλίμακες ώστε να αφορά μόνον την πραγματικά μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία, και όχι τη μεσαία ή τη μικρή, διαφορετικά το ακίνητο θα καταστεί ανεπιθύμητο αγαθό, που ουδείς θα θέλει να έχει στην κατοχή του. Ιδιαίτερα θα πρέπει να απαλλαγούν τα διατηρητέα ακίνητα που δεν έχουν επισκευαστεί, τα υπό απαλλοτρίωση και γενικότερα όσα δεν αποδίδουν εισόδημα όπως γίνεται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

8. Επαναφορά φόρου υπεραξίας. Στην περίπτωση που μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης στο 2% μπορεί να επανέλθει ο φόρος υπεραξίας που δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 10%. Διαφορετικά αυτός ο φόρος που πρέπει να πληρώσει ο πωλητής θα μεταφέρεται στον αγοραστή.

9. Κληρονομιά, δωρεά, ή γονική παροχή. Πρέπει να αυξηθούν τα αφορολόγητα και η φορολόγηση αυτών που τα αποκτούν να έχει να κάνει και με το εισόδημά τους.

10. Τεκμήρια διαβίωσης που αφορά ακίνητα. Σε συνάρτηση και με τα άλλα τεκμήρια (αυτοκίνητα, σχολεία κ. α.), είναι η ταφόπλακα της κτηματαγοράς όχι μόνο για όσους θέλουν να αγοράσουν αλλά και όσους κατέχουν ακίνητα. Θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο 50% και να μην αθροίζονται με τα άλλα τεκμήρια. Η αβεβαιότητα του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας στο μέλλον δημιουργεί ανασταλτικούς παράγοντες και γι’ αυτούς που θέλουν να αγοράσουν αλλά και γι’ αυτούς που έχουν κάποιο ακίνητο.

11. Καθιέρωση σημαντικών φοροαπαλλαγών για δαπάνες επισκευής, ή ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης».

12. Μείωση των τελών μεταγραφής-προσημείωσης και υποθήκης στα υποθηκοφυλακεία – κτηματολογικά γραφεία.

13. Ναι στην καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες», εφόσον δηλαδή αυτό θα ισχύσει και για την αγορά μετοχών και ομολόγων, και σε καταθέσεις, και για αγορά έργων τέχνης και άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας, και όχι μόνον για την απόκτηση ή ανοικοδόμηση ακινήτων. Εμείς προτείνουμε σε κάθε περίπτωση να μην αναζητείται «πόθεν έσχες» για αγορά ή ανοικοδόμηση ακινήτων μέχρι 1.000.000€.

14. Για αυτούς που κατέχουν ακίνητα σε εταιρείες εκτός Ελλάδος να μειωθεί στο 3% από 15% ο φόρος κατ’ έτος που δεν δηλώνουν τον πραγματικό ιδιοκτήτη (οι περισσότεροι είναι επενδυτές, ιδιαίτερα εφοπλιστές, που για λόγους προσωπικής και οικογενειακής ασφάλειας, δεν επιθυμούν να κοινολογηθεί το όνομά τους).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki