Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φοροελεγχοι στο "πτώμα" της αγοράς

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έχοντας στη διάθεσή της τα στοιχεία από τις περίπου 2,75 εκατ. δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (144% περισσότερες από το 2010), που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά από τους φορολογούμενους, ξεκινάει μπαράζ στοχευμένων διασταυρωτικών ελέγχων, προκειμένου να εντοπίσει τους φοροφυγάδες.  Τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις, που αποτελούν τη βάση διασταυρώσεων, εντοπίζονται και σε :

1. Αγοραπωλησίες ακινήτων και οχημάτων. Η απόκτηση ακινήτου (και πισίνας) ή οχήματος (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.) πρέπει να αποδεικνύεται από το ύψος του εισοδήματος του έτους ή παλαιότερων ετών του φορολογούμενου ή από τυχόν δάνεια (ιδιωτικά ή τραπεζικά) ή πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων ή κέρδη από τυχερά παίγνια, ειδάλλως ενεργοποιείται το «πόθεν έσχες». Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, αν δεν αποδεικνύεται, τότε το ύψος του τεκμηρίου θεωρείται εισόδημα και επί αυτού υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος.

2. Δάνεια -κάρτες. Η ΓΓΠΣ εντοπίζει, μέσω των δισκετών με τα στοιχεία που λαμβάνει από τις τράπεζες, τους φορολογούμενους που έχουν λάβει δάνεια, για αγορά ακινήτου ή οχήματος ή έχουν αγοράσει προϊόντα μεγάλης αξίας μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς κατά το παρελθόν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις «μαϊμού» δανείων ή αδήλωτες αγορές προϊόντων μεγάλης αξίας.

3. Ενοίκια. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που συνηθίζουν να μη δηλώνουν τα εισοδήματα από ενοίκια. Από φέτος ελέγχονται και οι ενοικιαστές, καθώς το ενοίκιο αποτελεί τεκμήριο. Τα τελευταία δεδομένα είναι αυτά που μπορεί να ενδυναμώσουν τη φοροδιαφυγή, καθώς και οι δύο συναλλασσόμενοι -ιδιοκτήτες και ενοικιαστές- έχουν συμφέρον απόκρυψης του ενοικίου ή αναγραφής χαμηλότερου ποσού. Για τον λόγο αυτό, ο έλεγχος στον τομέα αυτό επεκτείνεται και στους τραπεζικούς λογαριασμούς. 6. Ιατρικά. Η μεγάλη έκπτωση δαπανών, που απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι κυρίως από ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οδηγεί σε εξονυχιστικό έλεγχο των βεβαιώσεων δαπανών. 7. Εισφορές. Ο έλεγχος διενεργείται μέσω των στοιχείων που παρέχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία για εισφορές που είτε αφορούν ασφαλιστική κάλυψη είτε αναγνώριση παλαιών ετών. Κι εδώ ο έλεγχος πραγματοποιείται λόγω της μεγάλης έκπτωσης της σχετικής δαπάνης. *

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki