Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το Κτηματολόγιο στα χέρια της εφορίας

Ιδιωτικό Κτηματολόγιο σχεδιάζει να «φέρει» ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλάζοντας πλήρως όλη τη φιλοσοφία του έργου και τη λειτουργία της εταιρείας, ανοίγοντας παράλληλα και το δρόμο για αλλαγές και στη δασική πολιτική. Οι τρεις πυλώνες της πολιτικής του νέου υπουργού Περιβάλλοντος, στο θέμα του Κτηματολογίου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι, η άμεση σύνδεση του Κτηματολογίου με το Περιουσιολόγιο, η οποία όμως, θα δημιουργήσει εντάσεις. Το πρόβλημα που υπάρχει και αναζητάται η επίλυσή του είναι ότι  οι πολίτες με τις Δηλώσεις Κτηματολογίου που έχουν κάνει  έχουν υπογράψει πως τα στοιχεία που δηλώνουν στην Κτηματολόγιο ΑΕ, θα γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας  μόνο για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και άρα τίθεται θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Επίσης θα προχωρήσει η  ιδιωτικοποίηση-μετοχοποίηση της εταιρείας και του έργου. Ήδη, μάλιστα, αυτό εκφράστηκε από τον ίδιο τον κ. Παπακωνσταντίνου στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή . Το επανέλαβε  και στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων του επόμενου εξαμήνου. Ο στόχος εδώ είναι να δοθεί η διαχείριση της εταιρείας σε ιδιώτες στα πρότυπα των συμβάσεων παραχώρησης.

Ήδη υπάρχει αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα δώσει (κατά το Γ. Παπακωνσταντίνου) τεχνογνωσία (και κεφάλαια) στην Κτηματολόγιο ΑΕ με σκοπό να ολοκληρωθει η σύνταξη του Κτηματολογίου και του Δασολογίου μέσα σε μία δεκαετία, όπως άλλωστε έχει «απαιτήσει» και η τρόικα. Ένας ακόμα προβληματισμός του ΥΠΕΚΑ είναι και το αν θα καταργηθεί ο Οργανισμος Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΝΠΔΔ) ή αν θα συγχωνευθεί με την Κτηματολόγιο Α.Ε. Το σίγουρο είναι πως όλα αυτά θα γίνουν εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.

Η αλλαγή του ορισμού της έννοιας του δάσους και των δασικών εκτάσεων.Ο κ. Παπακωνσταντίνου  φαίνεται να επιθυμεί να γίνουν οι δασικοί χάρτες με βάση νεώτερες αεροφωτογραφίες κι όχι αυτές του 1945. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αναθεωρηθεί το αρθρο 24 του Συντάγματος, κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει πριν από το 2014. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεννόηση με τη διοίκηση του Κτηματολογίου, με νομικούς συμβούλους, άλλα και με το ιδιο το ΣτΕ, προκειμένου να εξευρεθεί η κατάλληλη νομική φόρμουλα που να επιτρέπει να γίνουν πιο «ευέλικτοι» οι δασικοί χάρτες. Όπως είχε δηλώσει εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει είναι σαν να «εθελοτυφλούμε». Το σίγουρο πάντως είναι ότι πλέον η ανάρτηση των δασικών χαρτών και το Δασολόγιο, αλλά και το Κτηματολόγιο φαίνεται να ωθούνται στη λογική του fast track, με πιο γρήγορες διαδικασίες και ένταξη μεγαλύτερων περιοχών στα προγράμματα, καθώς και είσπραξη των ανάλογων Τελών από τους πολίτες.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki