Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΑΚΙΝΗΤΑ: Οι προτάσεις των ιδιοκτητών

Επτά αιτήματα για την φορολογία της ακίνητης περιουσίας κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών , το προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ. Στη σχετική επιστολή η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει:

1. ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΡΟΣΟΔΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ: Το Σύνταγμα ορίζει ότι <<Οι Έλληνες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους>>. Φορολογικές διατάξεις που οδηγούν όχι σε φορολόγηση, αλλά κυριολεκτικά σε απαλλοτρίωση διά της φορολογίας των ιδιοκτητών ακινήτων είναι αντισυνταγματικές όχι μόνον γιατί παραβιάζουν τόσο το άρθρο 4 όσο και το άρθρο 17 που προστατεύει την ιδιωτική περιουσία, καταργώντας τον <<πυρήνα>> του ιδιοκτησιακού δικαιώματος, αλλά γιατί αγνοούν ότι η πραγματική <<δύναμη>>, δηλαδή η φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη, συναρτάται απόλυτα με τα εισοδήματά του, και όχι με την απλή κατοχή απρόσοδων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολίτες δεν έχουν αξιοποιήσει όχι βέβαια γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν. Οι φόροι πρέπει να καθορίζονται με τρόπο τέτοιο, ώστε ο πολίτης να μπορεί να τους καταβάλλει. Όταν οι φόροι υπερβαίνουν αυτό το όριο δεν είναι πλέον εργαλείο φορολόγησης, ήτοι συμμετοχής του πολίτη στα δημόσια βάρη, αλλά εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής περιουσίας!

2. ΑΚΙΝΗΤΑ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ! Η κατάσταση της οικονομίας, η αποχώρηση και ανυπαρξία ενοικιαστών ή αγοραστών των ακινήτων, αλλά κυρίως η υπερφορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας οδήγησε ήδη στην σημαντική απογύμνωσή της από το εισόδημά της και την πλήρη απαξίωσή της από την αγοραστική αξία. Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα όσοι έχουν απρόσοδες περιουσίες (ξενοίκιαστα, άκτιστα, ή και εκ του νόμου απρόσοδα, όπως δεσμευμένα ή κατεχόμενα μόνον κατά την ψιλή κυριότητα) βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία καταβολής των τεράστιων ποσών φόρου που θα βεβαιώνονται σε βάρος τους κάθε χρόνο, με βάση τους ισχύοντες συντελεστές και κλιμάκια. Συνεπώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να υπολογίζει στην είσπραξη των αλλεπάλληλων συντριπτικών φόρων! Η εποχή της εισπρακτικής βεβαιότητας οποιουδήποτε φόρου επιβαλλόταν στα ακίνητα πέρασε ανεπιστρεπτί!

3. ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. Με τον φόρο αυτό εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών σε όλη τη χώρα, χαρακτηρίζονται φορολογικά ως δήθεν <<έχοντες και κατέχοντες>> και χρεώνονται με απίστευτα ποσά ΦΑΠ ενώ η περιουσία τους στερείται τόσο οποιασδήποτε αξίας, όσο και οποιουδήποτε εισοδήματος. Απαιτείται δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων του ΦΑΠ και εξαίρεση των απρόσοδων ακινήτων από τη φορολογία αυτή, ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους.

4. ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΦΟΡΩΝ ΜΕ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. Η εφαρμογή του Φ.Α.Π. με δημευτικούς συντελεστές έως και 1-2% ετησίως, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση της αδυναμίας εξόφλησης φόρων προς το Δημόσιο που θεσπίζει η νέα νομοθεσία, και την σημερινή πλήρη αδυναμία εκποίησης ακινήτου σε οποιοδήποτε τίμημα, ακόμη και με πλειστηριασμό, επιβάλλει επιτακτικά πλέον την ανάγκη θέσπισης του δικαιώματος του φορολογούμενου πολίτη που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής, να εξοφλεί τις οφειλές του από ΦΑΠ και άλλους φόρους επί των ακινήτων, που το ύψος τους επισύρει ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης, με μονομερή <<εκχώρηση ακινήτου>> προς το δημόσιο, στην τιμή της εκτίμησης του από το ΚΕΠΥΟ, με σκοπό την δια συμψηφισμού εξόφληση των οφειλών του.

5. ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ. Αυθαίρετη και αντισυνταγματική είναι η αποστέρηση του δικαιώματος της περαίωσης από 70.000 τουλάχιστον εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες από όλη τη χώρα, χωρίς καμιά φορολογική παράβαση, λόγω μόνον του γεγονότος ότι η ακίνητη περιουσία της υπερβαίνει σε αξία τις 400.000 EURO. Πρέπει να τερματιστεί άμεσα η απαράδεκτη αυτή <<ομηρεία>> και να ισχύσει και γι΄αυτούς ότι και για όλους τους λοιπούς φορολογούμενους.

6. ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΜΕ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ. Απόλυτα ανυπεράσπιστοι είναι οι εκμισθωτές ακινήτων απέναντι στους κακοπληρωτές όχι μόνον ενοικίων, για τα οποία το δημόσιο απαιτεί <<εκβιαστικά>> την εντός έτους <<εκχώρηση χωρίς αντάλλαγμα>>, αλλά και κοινοχρήστων, λογαριασμών κοινής ωφέλειας και σημαντικών ζημιών σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα, για τα οποία ουδεμία φορολογική αναγνώριση υπάρχει. Επειδή η διαδικασία διεκδίκησης των οφειλομένων απαιτεί πλέον τουλάχιστον μια διετία, ζητούμε την επιμήκυνση του χρόνου εκχώρησης μισθωμάτων στο δημόσιο κατά ένα ακόμη έτος. Τέλος ζητούμε, τα ποσά των ανείσπρακτων μισθωμάτων που εκχωρούνται στο Δημόσιο, να συμψηφίζονται με τους οφειλόμενους φόρους των ιδιοκτητών ακινήτων, και όχι να εκχωρούνται δωρεάν και να χάνονται!

7. ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ. Η ισχύουσα νομοθεσία απαιτεί προσκόμιση βεβαιώσεων Δ.Ο.Υ. για την απονομή έννομης προστασίας (δηλώσεως μισθωμάτων για δίκες, φόρου κληρονομιάς ή ΦΑΠ για συμβόλαια κλπ). Επειδή αυτό ταλαιπωρεί αφόρητα τόσο τους πολίτες, τόσο με τις υπερφορτωμένες όσο και με τις καταργούμενες Δ.Ο.Υ, προτείνουμε να αντικατασταθούν και αυτές με υπεύθυνες δηλώσεις των φορολογουμένων, κάτι που ισχύει σε πολλές άλλες ανάλογες περιπτώσεις. 6. ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. Για να γίνει σήμερα στη χώρα μας ουσιαστική και μαζική ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κατοικιών θα πρέπει να θεσπιστεί έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 100% της αξίας των υλικών και εργασιών, που θα αποδεικνύεται με νόμιμα παραστατικά, σε πέντε (5) οικονομικά έτη (20% ετησίως). 7. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Είναι απαράδεκτο τα στιγμή που καταρρέει και κατεδαφίζεται ταυτόχρονα η πραγματική αξία των ακινήτων, να γίνεται έστω και απλή συζήτηση για αύξηση της <<αντικειμενικής>>, με στόχο την καταφορολόγηση των πολιτών, ενώ ούτε το <<πάγωμα>> των αντικειμενικών αξιών βοηθά, όταν αυτές είναι -σε πολλές περιπτώσεις- πολλαπλάσιες των πραγματικών! Έτσι, αντί των εκτός πάσης πραγματικότητας συζητήσεων περί αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ιδίως όταν αυτές υπερβαίνουν ήδη τις πραγματικές στις περιπτώσεις παλαιών διαμερισμάτων, καταστημάτων (ακόμα και σε πρώην εμπορικούς δρόμους) και γραφειακών χώρων, ζητούμε την άμεση μείωση των τιμών ζώνης και ιδιαίτερα των συντελεστών εμπορικότητας των επαγγελματικών ακινήτων σε όλη τη χώρα, καθώς και την αύξηση των συντελεστών παλαιότητας όλων των κατηγοριών κτισμάτων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki