Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΦΑΠ : Τo ψέμα και η αλήθεια

Ακόμα και για ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών μέτρων σε μεσαία περιοχή θα πληρώνει ΦΑΠ αν τελικά προκριθεί η εισήγηση για την μείωση του αφορολόγητου στα 100.000 ευρώ. Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2009 όταν ως αντιπολίτευση δήλωνε ότι στόχος της φορολογίας στη ακίνητη περιουσία είναι «να αρθούν οι αδικίες για τους μικροϊδιοκτήτες και να φορολογείται η πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία ».(σ.σ. προεκλογικό πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ) με την ρύθμιση που προωθείται καλούνται να πληρώσουν φόρο περισσότεροι από 2.500.000 ιδιοκτήτες . Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση επαναφέρει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που ίσχυε μέχρι και το 2009 και για το οποίο ως αντιπολίτευση-και σε κείμενα -είχε υποσχεθεί: «Κατάργηση του ΕΤΑΚ και προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αναμόρφωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να αρθούν οι αδικίες για τους μικροϊδιοκτήτες και να φορολογείται η πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία»

Ομως οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν σταματούν εδώ, καθώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην επιβολή εφάπαξ εισφοράς για αξία άνω των 400.000 ευρώ.Την εισφορά αυτή υπολογίζεται πως θα πληρώσουν περί τους 150.000 μεγαλοϊδιοκτήτες. Σύμφωνα με πληροφορίες για τους φόρους στα ακίνητα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα εισηγηθεί στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο:

- Το όριο αξίας πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται φόρος στην κατοχή κατοικιών και λοιπών κτισμάτων εντός ή εκτός σχεδίων πόλεων και οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων μειώνεται από το επίπεδο των 400.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο, που προβλέπει η νομοθεσία για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, στις 100.000 ευρώ.

-Πάνω από το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 100.000 ευρώ θα επιβάλλονται συντελεστές φόρου κλιμακούμενοι από 0,1% έως και 2%. Το τμήμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας από τις 100.000 έως τις 400.000 ευρώ θα φορολογείται με 0,1% και από κει και πάνω θα ισχύει η κλιμάκωση των συντελεστών που προβλέπει η ήδη ισχύουσα νομοθεσία για τον ΦΑΠ.

-Για όσους κατέχουν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ προτείνεται να επιβάλλεται πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση υπό μορφή έκτακτης εισφοράς .

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki