Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι που γονατίζουν

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται ο υψηλότερος συντελεστής φορολόγησης για τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ο αγοραστής στην Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το 10% της αξίας του ακινήτου σε φόρους, ενώ επί του φόρου επιβάλλεται και πρόσθετο τέλος 3% με στόχο την οικονομική ενίσχυση των δήμων. Την ώρα που η Ελλάδα επιβάλλει φόρο 10% στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ακινήτων (τα καινούρια υπάγονται σε ΦΠΑ 23%):

*Στην Αυστρία επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3,5%.

*Στην Ιρλανδία ο συντελεστής κυμαίνεται από 1% ώς 2%.

*Στη Μεγάλη Βρετανία -χώρα με το πλέον ευνοϊκό καθεστώς όσον αφορά τους φόρους ακινήτων- δεν φορολογούνται οι αγορές ακινήτων μέχρι το επίπεδο των 125.000 λιρών. Για ακίνητα άνω των 588 χιλιάδων λιρών επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 4%.

*Η Ιταλία είναι από τις λίγες χώρες που έχουν συντελεστή αντίστοιχο με τον ελληνικό (10%), ενώ προσφέρει χαμηλότερη φορολόγηση (3%) για την πρώτη κατοικία.

Επίσης σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν επιβάλλεται για την αγορά καινούριων ακινήτων τόσος υψηλός ΦΠΑ όσο στην Ελλάδα. Το ελληνικό 23% δεν συναντάται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς όσα από τα μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν να εντάξουν και τις αγοραπωλησίες ακινήτων στο φόρο προστιθέμενης αξίας φρόντισαν να διατηρήσουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές τουλάχιστον για τις ανακαινίσεις.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki