Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φθινοπωρο για ΦΜΑΠ, ΕΤΑΚ

Τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας έτους 2010, αλλά και τα ειδοποιητήρια για την καταβολή του ΕΤΑΚ για το 2009, δεν πρόκειται να αποσταλούν πριν από το τέλος του φθινοπώρου (στην καλύτερη περίπτωση). Ο λόγος είναι ότι η αρμόδια Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να ενημερώσει τη βάση δεδομένων (το περίφημο περιουσιολόγιο) με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων τα τελευταία τρία χρόνια. Υπολογίζεται ότι δεν έχουν περαστεί περίπου 5,5 εκατομμύρια μεταβολές (αγορές, πωλήσεις, γονικές παροχές κ.λπ.). Ο λόγος;

Εδώ και μήνες το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να καλύψει τα κενά του με απευθείας ανάθεση του έργου στην εταιρεία Unisystems. Τη σχετική σύμβαση που υπογράφτηκε από τον περασμένο Μάρτιο, έχει μπλοκάρει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει καταθέσει αίτηση θεραπείας, το μέλλον της οποίας κρίνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ακόμη και αν ανατραπεί η αρχική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για «μπλοκάρισμα» της απευθείας ανάθεσης στη Unisystems (είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόδωρου Φέσσα, ο οποίος ελέγχει την εισηγμένη Infoquest) το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν περάσουν τέσσερις μήνες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα φτάσουμε προς το τέλος του έτους για να εισπραχτούν οι πρώτοι φόροι. Οι καθυστερήσεις στην είσπραξη των δημόσιων εσόδων θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς:

* Δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ για το 2009 (εκκρεμεί η αποστολή τουλάχιστον 1,4 εκατ. εκκαθαριστικών σημειωμάτων).

* Δεν μπορεί καν να ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον ΦΜΑΠ του 2010.

* Δημιουργούνται προβλήματα με την επεξεργασία των φετινών εντύπων Ε9 που έχουν ήδη αρχίσει να εισρέουν στις εφορίες. Αυτό σημαίνει ότι θα καταστεί δυσχερής και η είσπραξη του ΦΜΑΠ για το 2011 που στηρίζεται στην περιουσιακή εικόνα των Ελλήνων κατά την 1η Ιανουαρίου 2011. Ηδη μελετάται το ενδεχόμενο παράτασης στην υποβολή των φετινών εντύπων Ε9 προκειμένου να έχει δοθεί χρόνος για την προετοιμασία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

* Καθίσταται δυσχερής -τουλάχιστον για φέτος- η εκτέλεση κάθε σχεδίου επιβολής έκτακτης εισφοράς στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, με αποτέλεσμα το φορολογικό βάρος να πέφτει στις πλάτες πολιτών με μικρότερη φοροδοτική ικανότητα.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών ήδη αναζητείται εναλλακτική λύση για τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου καθώς για μία ακόμη φορά παρουσιάζονται προβλήματα στη συντήρηση της πιο νευραλγικής βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών (στο περιουσιολόγιο στηρίζονται όλες οι διασταυρώσεις για τον εντοπισμό οφειλετών του Δημοσίου με ακίνητα αλλά και όλοι οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα).

ΠΗΓΗ: enet.gr

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki