Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στάση πληρωμών στα νοίκια

Κατά το έτος 2010, πέρα από τις μειώσεις μισθωμάτων, οι εκμισθωτές ακινήτων της χώρας είδαν όχι μόνον ένα τεράστιο ποσοστό των ιδιοκτησιών τους να μένει χωρίς ενοικιαστή, αλλά και ένα σημαντικό ποσοστό από τους αποχωρήσαντες, ή ακόμη και τους παραμείναντες ενοικιαστές, να μην καταβάλει τα μισθώματα επί μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι κατά τη σύνταξη των εφετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, θα υπάρξει πρωτοφανές κύμα εκχωρήσεων μισθωμάτων προς το Δημόσιο, κατ΄εφαρμογή του άρθρου 4 παρ. 7 Κώδικος Φορολογίας Εισοδήματος. Ν. 2238/94, αλλά και της εγκυκλίου 1036819/642/Α0012/ΠΟΛ.1096/6.4.2001 που εκδόθηκε μετά από χρόνια δικής μας επιμονής να καθιερωθεί ειδικό έντυπο δήλωσης εκχώρησης. Ήδη όμως σήμερα η καθιέρωση ως υποχρεωτικής της ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα ως προς τη λειτουργία της σχετικής διαδικασίας, καθόσον με το εγχειρίδιο διευκρινίσεων που εξέδωσε τον Απρίλιο το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως όρο την εκχώρηση των μισθωμάτων στη Δ.Ο.Υ. ΠΡΟ της υποβολής της ηλεκτρονικής δήλωσης φόρου εισοδήματος, αλλιώς τα ανείσπρακτα μισθώματα θα φορολογηθούν και στη συνέχεια ο φορολογούμενος θα υποχρεωθεί να υποβάλει αίτηση επιστροφής του φόρου των εκχωρηθέντων μισθωμάτων! Με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος εξαναγκάζεται να χάσει την προθεσμία εκχώρησης μέχρι τέλους του έτους που έχει από το νόμο, τη στιγμή που τα δικαστήρια ορίζουν δικάσιμο περίπου ένα έτος μετά την υποβολή αγωγής για διεκδίκηση μισθωμάτων! Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά απο το υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει διευθέτηση του θέματος αυτού, τόσο στη διαδικαστική, όσο και την ουσιαστική του διάσταση. Συγκεκριμένα προτείνει :

1. Διαδικαστικά η φόρμα υποβολής του Ε2 να συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα είτε της ταυτόχρονης εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων, για όσους εκμισθωτές γνωρίζουν ότι αποκλείεται να εισπράξουν τα οφειλόμενα, είτε της δήλωσής τους ως διεκδικούμενων στη φόρμα του Ε2, με αναβολή φορολογίας τους.

2. Να δοθεί νόμιμη προθεσμία μέχρι την ηλεκτρονική υποβολή του Ε2 του μεθεπομένου έτους, ώστε όσοι διεκδικούν δικαστικά τα οφειλόμενα μισθώματα να έχουν τον αναγκαίο χρόνο να τα εισπράξουν οπότε και θα τα δηλώσουν και θα φορολογηθούν γι΄ αυτά, είτε θα τα εκχωρήσουν οριστικά στο Δημόσιο, χωρίς αντάλλαγμα με την επόμενη ηλεκτρονική δήλωσή τους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki