Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πως φρενάρει την ανάκαμψη

Το υπουργείο Οικονομικών είναι υπεύθυνο για την κρίση στην οικοδομή και στην αγορά κατοικίας καθώς με συγκεκριμένες πολιτικές όχι μόνο δεν βοηθά στην ανάκαμψη αλλά αντίθετα την αποτρέπει. Τα προβλήματα που προκαλεί είναι:

1 Η αύξηση των επιτοκίων. Ο νέος ανοδικός κύκλος που μόλις άνοιξε, περιορίζει ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα. Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η αύξηση θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2011, πιέζοντας ακόμη περισσότερο το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ από το 1,25% σήμερα στο 1,75%.

2 Περιορίζεται το πλαφόν δανεισμού λογω μείωσης του εισοδήματος.

3 Αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα αυξήσεο το κόστος απόκτησης κατοικίας λόγω αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης και εξόδων μεταβίβασης.

4 Μηδενισμός των επιδοτούμενων δανείων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Τα δάνεια αυτά έχουν ήδη περιοριστεί δραματικά (ο ΟΕΚ έχει να χορηγήσει δάνειο από πέρυσι τον Ιούλιο, ενώ για το ΤΠΔ, η χορήγηση θα παγώσει μετά την ψήφιση του νέου νόμου).

5 Περικοπές φοροελαφρύνσεων με πιθανότατη πλέον την κατάργηση της έκπτωσης των τόκων για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας. Επίσης εξετάζεται και η κατάργηση για την φορολογική απαλλαγή που ισχύει για την αγορά πρώτης κατοικίας. Με το ισχύον καθεστώς, δεν επιβάλλεται φόρος για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι το ύψος των 200.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο αγοραστής είναι εργένης, ή στις 250.000 ευρώ αν ο αγοραστής είναι παντρεμένος. Για οικογένειες με ένα παιδί, το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ (στις 275.000 ευρώ), ενώ για οικογένειες με δύο παιδιά, κατά 50.000 ευρώ (στις 300.000 ευρώ). Το κυρίαρχο σενάριο κάνει λόγο για θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου και στο αφορολόγητο για αγορά πρώτης κατοικίας.

6. Περισσότεροι υπόχρεοι για Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki