Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

18 sos

Σε δεκαοκτώ σημεία της φορολογικής δήλωσης, όπου παρατηρούνται κατά τεκμήριο τα περισσότερα λάθη, θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι φορολογούμενοι, προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά τα φορολογικά έντυπα και να μην κληθούν εκ νέου από την εφορία. Οι πύλες του TAXISnet έχουν «ανοίξει» από την περασμένη Παρασκευή 1η Απριλίου για την ηλεκτρονική υποδοχή περισσότερων από 1,7 εκατ. φορολογικών δηλώσεων από τις 5,7 εκατ. φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται συνολικά, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν να εκπνέουν οι προθεσμίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, εισοδηματίες και αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιο - οδηγό, παρέχει οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης οικονομικού έτους 2011, ενώ καλεί τους εφοριακούς να προχωρούν σε συνοπτικούς ελέγχους, προκειμένου να αποφεύγονται τα λάθη και να μην ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα μάλιστα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, κατά την υποβολή των δηλώσεων η παραμονή του πολίτη στη ΔΟΥ θα πρέπει να είναι σύντομη και όταν η αναμονή υπερβαίνει κάποιο εύλογο διάστημα τότε τα τμήματα υποδοχής των δηλώσεων των ΔΟΥ θα πρέπει να ενισχύονται με περισσότερο προσωπικό. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν αλλαγές στα προσωπικά τους στοιχεία (για παράδειγμα άλλαξαν διεύθυνση κατοικίας και δεν πέρασαν από το Μητρώο της εφορίας για να δηλώσουν την αλλαγή) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά το χρονικό διάστημα υποβολής των δηλώσεων, η διόρθωση των ατομικών τους στοιχείων, που αφορούν διεύθυνση κατοικίας καθώς και οικογενειακής κατάστασης, μπορεί να γίνει επί του εντύπου Ε1 της δήλωσης χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή της δήλωσης μεταβολής στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ.

Αναλυτικότερα: ΤΑ SOS ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ Οι εφοριακοί κατά την παραλαβή των δηλώσεων θα ελέγχουν εάν:

1. Υπάρχει ένδειξη για υποβολή δήλωσης που αφορά αποβιώσαντα και δεν υπάρχει δηλωμένη σχέση στο Μητρώο μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου.

2. Συμπληρώνονται τόκοι για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας, τα οποία έχουν συναφθεί από 1.1.2003 και μετά, χωρίς να έχει συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων στους κωδικούς 069-070 του πίνακα δαπανών καθώς αποτελούν τεκμήριο.

3. Είναι σωστή η σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

4. Εχουν συμπληρωθεί κωδικοί που αφορούν δαπάνες για επισκευή και συντήρηση οικοδομών χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα.

5. Στους παρακρατηθέντες φόρους, που συμπληρώνονται στους κωδικούς 601-602, 603-604 και 605-606 και αφορούν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα και είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

6. Δεν έχουν συμπληρωθεί τα τετραγωνικά μέτρα των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ έχουν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες).

7. Στις δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων, στις οποίες δε διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου. Προσοχή! Υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων μόνο με τα σταθερά στοιχεία καθενός.

8. Εχουν συμπληρωθεί στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο. 9. Συμπληρώνεται η ένδειξη στους κωδικούς 911-912 χωρίς να έχει συμπληρωθεί το Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο.

10. Εχουν συμπληρωθεί καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα. 11. Ο υπόχρεος είναι γυναίκα και έχουν συμπληρωθεί κωδικοί - ποσά στη στήλη της συζύγου.

12. Σε περίπτωση που ο εκπρόσωπος είναι γυναίκα συμπληρώνεται το δικό της ΑΦΜ (δεν θα συμπληρωθεί με τον ΑΦΜ του συζύγου).

13. Για έγγαμους κατοίκους εξωτερικού εφόσον διαγραμμίζεται ο κωδικός 319 διαγραμμίζεται και ο κωδικός 320, δεδομένου ότι η κατοικία της οικογένειας είναι μία και επομένως η κατοικία της συζύγου είναι η ίδια με αυτή του υπόχρεου.

14. Ο φορολογούμενος, που δηλώνει ότι καταβάλλει ενοίκιο, δικαιούται την έκπτωση αυτή σύμφωνα με τις διατάξεις, καθώς και αν έχει γράψει όλα τα στοιχεία του εκμισθωτή ώστε να τύχει της μείωσης αυτής.

15. Ελέγχονται τα ποσά των ασφαλίστρων όταν είναι υψηλά (πάνω από 3.000 ευρώ).

16. Εχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί 131-132 και 133-134 του πίνακα 4Ε που αφορούν εισοδήματα από διατηρητέα ακίνητα.

17. Περιπτώσεις κατά τις οποίες εντός του έτους 2010 αποκτήθηκαν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες που από 1.1.2010 φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις του ΚΦΕ, αλλά από τις αρχές του έτους 2010 και για κάποιο διάστημα παρακρατήθηκε σε αυτά τα εισοδήματα αυτοτελής φόρος. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει στη βεβαίωση αποδοχών που χορηγήθηκε στους δικαιούχους για τα εισοδήματα που απέκτησαν στο έτος 2010, να έχει ενσωματωθεί στον πίνακα 2 της βεβαίωσης (αμοιβές που φορολογούνται) και το σύνολο των ανωτέρω εισοδημάτων.

18. Αν μεταφέρθηκαν σωστά τα δεδομένα από το έντυπο Ε3 στο έντυπο Ε1.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki