Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι φόροι των αντικειμενικών

Φωτιά σε φόρους και τέλη, που επιβαρύνουν τα ακίνητα, θα βάλει από το καλοκαίρι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η προεργασία για την αναπροσαρμογή των τιμών για τις εντός σχεδίου περιοχές έχει ξεκινήσει, με τις αρμόδιες επιτροπές, που έχουν συγκροτηθεί σε κάθε νομό, να συγκεντρώνουν τα σχετικά στοιχεία από μεσιτικά γραφεία για τις τιμές αγοραπωλησίας σε κατοικίες, καταστήματα και γραφεία όλης της χώρας. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τις προτάσεις τους. Από την πλευρά τους οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα θα είναι καταστροφική για την κτηματαγορά, που ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ των αντικειμενικών και των αγοραίων τιμών για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις και η μεγάλη φοροδιαφυγή στην αγορά των ακινήτων. Η σύγκριση μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών κατά περιοχή δείχνει σημαντικές αποκλίσεις που σε αρκετές περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και το 200%. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη, που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως:

1 Ο ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

2 Ο νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ.

3 Ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι η αύξηση των αντικειμενικών θα συνοδευτεί με αύξηση των αφορολόγητων ποσών για την πρώτη κατοικία, που σήμερα ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με 10% επί της αντικειμενικής.

4 Ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

5 Ο φόρος εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια.

6 Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. Υπολογίζεται με συντελεστές 0,025% έως 0,035% επί του γινομένου που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας ανά τ.μέτρο, επί τα τετραγωνικά μέτρα και επί τον συντελεστή παλαιότητας.

7 Η κατάρτιση των συμβολαίων. Τα τέλη και τα δικαιώματα υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

8 Τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου. Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου, το δικαίωμα του αμίσθου υποθηκοφύλακα ισούται με 0,3% επί της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο αξίας.

9 Ο φόρος εισοδήματος επί των ενοικίων. Τα ποσά των μισθωμάτων δεν μπορεί να δηλώνονται χαμηλότερα από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των ενοικιαζόμενων ακινήτων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki