Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ: Μήπως πρέπει να μειωθούν;

Το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε στόχο την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις αντίστοιχες εμπορικές είχε επιβεβαιωθεί από την πολιτική ηγεσία του.

Το realestatenews.gr κατέγραψε δειγματοληπτικά δημοσιεύμενες αγγελίες συγκρίνοντας τις παράλληλα τις σημερινές αντικειμενικές τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο. Παράλληλα , από τα δελτία των πλειστηριασμών τραπεζών κατέγραψε τις τιμές για τα επαγγελματικά ακίνητα όπως καταστήματα, γραφεία, βιοτεχνικοί και βιομηχανικοί χώροι.Το συμπέρασμα είναι αποκαλυπτικό. Αν συνυπολογίσει κανείς την θέση, το όροφο και τα επιπλέον στοιχεία που επηρεάζουν το τελικό ύψος της φορολογητέας αξίας (παλαιότητα , συντελεστής εμπορικότητας κ.α ) τότε σήμερα η τιμή της εφορίας σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότερη από την εμπορική αξία των ακινήτων. Εκεί που οι αντικειμενικές υπολείπονται των εμπορικών είναι κυρίως σε νέες κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές λιγότερης προβολής πχ Δ. Αττική και Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται με άλλα λόγια για την μετουσίωση της φορολογικής αυθαιρεσίας αφού ακόμα και αυτές οι τιμές που εμφανίζονται τώρα στους πίνακες των αντικειμενικών αξιών δεν προκύπτουν από καμία συστηματική ανάλυση των στατιστικών δεδομένων ενώ εκεί που υπάρχουν μία αύξηση τους θα πλήξει κυρίως τους "μη προνομιούχους". Από εκεί και πέρα αν οι τιμές αυξηθούν εκ νέου την επόμενη χρονιά αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομίας προεξοφλεί ότι οι αυξήσεις των τιμών θα υπάρξουν . Δηλαδή ο έλληνας δεν επηρεάζεται από τις τιμές αφού είτε είναι πλούσιος-χωρίς να το γνωρίζει-είτε έχει το ακαταλόγιστο. Εκτός και αν όλοι θα πρέπει να δουλεύουν –ή ήδη δουλευουν-για τις τράπεζες. Το σίγουρο είναι ότι τα επίσημα στοιχεία που παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών, εμφανίζουν είτε μεταβολές σημαντικά μικρότερες σε σχέση με εκείνες των αντικειμενικών αξιών είτε σημαντικές μειώσεις των τιμών.

Αυτό απο μόνο του δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη νομική αμφισβήτηση του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki