Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Παιγνίδια με τη χρεωκοπία

Καθησυχαστική για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας εμφανίστηκε σήμερα η Moody's. Το υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Daniel McGovern ανέφερε, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι πολύ πιθανό να αποφύγουν την χρεοκοπία καθώς οι εγχώριες τράπεζες έχουν ισχυρή καταθετική βάση και τα ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα ακόμη και σε δύσκολες περιόδους. Κατά τη Moody΄s αν και οι τρεις αυτές οικονομίες είναι οι πιο αδύναμες στην Ευρωζώνη οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν για ενδεχόμενη πτώχευση. Εν τω μεταξύ την εκτίμηση ότι η χρεοκοπία είναι θέμα χρόνου διατύπωσε καταρχήν για ακόμη μια φορά ο γνωστός καθηγητής Νουριέλ Ρουμπίνι, τονίζοντας ότι την περίπτωση της Ελλάδας «τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα». Όπως είπε ακόμη και αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλει, το βάρος του χρέους σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ. Έτσι, το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να καταστεί «ανεξέλεγκτο» το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. «Γι’ αυτό, το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο το πότε», σημείωσε ο κ. Ρουμπίνι.

Την ανάγκη ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας επεσήμανε σε δημοσίευμά της η βρετανική Daily Telegraph, αναφέροντας: «Δεν έχει νόημα να σπρώχνουμε την Ελλάδα πιο βαθιά στο σπιράλ του χρέους, ανεβάζοντας το δημόσιο χρέος της από το 115% του ΑΕΠ στο ξεκίνημα της ‘διάσωσης’ στο 150% στο τέλος της δοκιμασίας».

Για νέο κύμα ρευστοποιήσεων στα ελληνικά ομόλογα προειδοποιεί η αμερικανική Wall Street Journal, την ώρα που ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης που σχεδιάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγκάζει τους επενδυτές να αποδεχτούν την πιθανότητα αυτού που μέχρι τώρα πίστευαν ότι είναι αδύνατο: μιας χρεοκοπίας κράτους στην Ευρωζώνη, στην οποία οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα θα κληθούν να υποστούν μέρος των ζημιών.

Η Barclays Capital εκτιμά, από την πλευρά της, ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας μάλιστα ότι «το κόστος μίας τέτοιας κίνησης θα υπερέβαινε τα οφέλη». Αν και επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες ως προς την πορεία του προγράμματος προσαρμογής ο οίκος θεωρεί ότι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης θα είχε νόημα μόνο στην περίπτωση που οι υπόλοιπες επιλογές είχαν εξαντληθεί.

«Απίθανη», τέλος, τόσο τη χρεοκοπία όσο και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θεωρεί σε έκθεσή της η Credit Suisse που σημειώνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που κάποια στιγμή στο μέλλον η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γίνει αναπόφευκτη, τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα επηρεαστούν τόσο αρνητικά - όσο πολλοί φοβούνται - και θα αντέξουν.

ΡΟΥΜΠΙΝΙ

Η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου εκτιμά ο Νουριέλ Ρουμπινί. Σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό «Capital» ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος-αναλυτής σημειώνει ότι την περίπτωση της Ελλάδας «τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα». Ακόμη και αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, «πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω», λέει, το βάρος του χρέους σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ. Το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να καταστεί «ανεξέλεγκτο» το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. «Για αυτό, το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο πότε», τονίζει ο κ. Ρουμπινί. Εκτιμά δε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης εκείνο που ενδεχομένως κάνει είναι «να καθυστερεί την κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων - στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το χρονικό σημείο που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι σε καλύτερη κατάσταση», αναφέρει ο ίδιος. Στη συνέντευξη στο Capital ο Ν. Ρουμπινί προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνεχίζουν να υπάρχουν για την παγκόσμια οικονομία. Για τη γερμανική οικονομία παραδέχεται «επέστρεψε στο δρόμο της ανάπτυξης», αλλά σημειώνει ότι «βρίσκεται πολύ μακράν του επιπέδου προ κρίσης» και πρόκειται για «στατιστικό εφέ», καθώς και το 2009 το επίπεδο ανάπτυξης ήταν χαμηλό. Τα προγράμματα περικοπών που εφαρμόζουν η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το τρέχον έτος θα είναι «τροχοπέδη» για την ανάκαμψη.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki