Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Υπερφορολόγηση ακινήτων: Μιλούν οι αριθμοί

Tο 2010, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν: α) το ΕΤΑΚ του 2009 (0,1% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου άνω των 200 χιλ.), το οποίο πληρώνουν περίπου 3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, β) την έκτακτη εισφορά όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία άνω των € 400 χιλ., με αυξανόμενο συντελεστή από 0,2% έως και 0,9% επί της αξίας της περιουσίας, και γ) τον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα άνω των € 400 χιλ., με συντελεστή 1,0% για την αξία άνω των € 800 χιλ. και (για τα έτη 2010, 2011 και 2012) με συντελεστή 2,0% για την φορολογητέα αξία άνω των € 5,0 εκατ. Με αυτά τα δεδομένα ένας ιδιοκτήτης ακινήτων με περιουσία αξίας € 6,0 εκατ. θα πρέπει να πληρώσει το 2010 φόρους περιουσίας € 110,5 χιλ.

Επιπλέον, για τα ενοίκια που ενδεχομένως εισπράττει από αυτή την περιουσία θα πρέπει να πληρώνει φόρο 45% (συν συμπληρωματικό φόρο 1,5% και σε πολλές περιπτώσεις συν χαρτόσημο 3,6%). Για παράδειγμα, αν η απόδοση της περιουσίας σε ενοίκια είναι 3,0% προ φόρων, τότε οι φόροι στα ενοίκια (χωρίς χαρτόσημο και συμπληρωματικό φόρο) ανέρχονται στα € 81 χιλ. Εάν σε αυτούς του φόρους προστεθούν και τα έξοδα συντήρησης και αποσβέσεων (περίπου € 130 χιλ.), τότε ο ιδιοκτήτης εισπράξει ενοίκια € 180 χιλ. και πληρώνει μόνο για φόρους € 191,5 χιλ. Επιπλέον αυτών πληρώνει τα έξοδα συντήρησης και αποσβέσεων.

Δηλαδή, αντί για απόδοση από την περιουσία του έχει μια ετήσια ζημιά η οποία υπερβαίνει τα € 140 χιλ. Σημειώνεται δε ότι πολλά από τα ακίνητα δεν είναι ενοικιασμένα και δεν αποδίδουν κανένα έσοδο στον ιδιοκτήτη τους. Οι ανωτέρω αποδόσεις, αν και ενδεικτικές οδηγούν σε μεγάλο βαθμό στην κατάρρευση της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε ακίνητα μεγάλης αξίας. Το μεγάλο κεφάλαιο είτε κατευθύνεται εκτός Ελλάδος, είτε μετέρχεται τεχνικής φοροαπαλλαγής ώστε να περιορισθεί η φορολογική επιβάρυνση σε λογικά επίπεδα. Από τις ανωτέρω υπερβολές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας προκαλείται τεράστια ζημιά στην οικονομία, ενώ τα φορολογικά έσοδα που εισπράττονται από την πηγή αυτή εδώ και πολλά έτη είναι μηδαμινά.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki