Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Προβλέψεις για την αγορά ακινήτων

Όλο και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η ύφεση να είναι ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας από ότι προβλέπει ο προϋπολογισμός. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για διψήφιο αρνητικό ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ για φέτος και υποχώρηση 2% για το 2012. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για την αγορά ακινήτων; Σύμφωνα με τις απόψεις κορυφαίων οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το realestatenews.gr , μία τέτοια εξέλιξη καταρχήν σημαίνει περαιτέρω πτώση της οικοδομής. Διατύπωναν μάλιστα την εκτίμηση ότι φέτος οι επενδύσεις σε κατοικίες θα κινηθούν-στη καλύτερη περίπτωση –στα 6 δις. ευρώ ενώ για το 2012 θα υποχωρήσουν κάτω από τα 5 δις. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα χάσει περίπου 0,8 ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώνεται ότι αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια αυτά το 2012 , οι επενδύσεις σε κατοικία θα είναι το 35% περίπου εκείνων που υλοποιήθηκαν το 2009 , που ως γνωστό ήταν ο πρώτος χρόνος που ξεκίνησε η ύφεση. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και μία σειρά άλλων κλάδων στη βιομηχανία και το εμπόριο. Πρόκειται για τους κλάδους της τσιμεντοβιομηχανίας-η παραγωγή της οποίας σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60-, των οικοδομικών υλικών αλλά και των επίπλων , των ηλεκτρικών συσκευών κ.α . Η προοπτική αυτή πρακτικά οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας είτε στο κλάδο των κατασκευών είτε σε εξαρτώμενους από την οικοδομή κλάδους,

Απο  επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι σήμερα ο αριθμός των ανέργων στον κλάδο των κατασκευών ξεπερνά τις 70.000 εργαζόμενους , ενώ αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τότε ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τις 100.000 . Σε αυτούς , θα πρέπει να προστεθούν και οι νέοι άνεργοι που θα προέλθουν από την συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων εκείνων που η επιβίωση τους συνδέεται με την οικοδομή. Όλα αυτά , τα δεδομένα θα επηρεάσουν την ζήτηση για αγορά είτε σπιτιών είτε επαγγελματικών ακινήτων, η οποία βρίσκεται στο ναδίρ. Οι ίδιοι οικονομολόγοι , προέβλεπαν ότι θα συνεχιστεί η πτώση των πωλήσεων κατοικίας και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο όγκος των συνολικών πωλήσεων να είναι περί το 60% χαμηλότερος σε σύγκριση με το 2009. Σε αυτό θα συμβάλλει και η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζας , η οποία δεν προβλέπεται να ανατραπεί με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν.

Όσον αφορά την αγορά ενοικίων διατυπώθηκε η εκτίμηση , ότι στην αγορά κατοικίας θα υπάρξει οριακή αύξηση της ζήτησης , που θα επηρεάσει και το επίπεδο των ενοικίων ενώ αντίθετα στην αγορά επαγγελματικών χώρων εκτιμάται ότι η ζήτηση θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο με ανάλογες επιπτώσεις στο επίπεδο των ενοικίων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki