Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ετοιμάζεται και νέο "φακέλωμα" για ακίνητα

Nέο θεσμικό πλαίσιο, με βασικό στόχο την καταγραφή όλων των ιδιοκτησιών με πολεοδομικές παρανομίες, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι προτάσεις του θα έχουν πολλές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που είχε τεθεί σε διαβούλευση το περασμένο φθινόπωρο.

Υπολογίζεται ότι έχουν ενταχθεί στο σύστημα περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτησίες και τα βεβαιωθέντα πρόστιμα υπερβαίνουν τα τρία δισ. ευρώ, από τα οποία έχει ήδη καταβληθεί άνω του 1,7 δισ., ποσό που υπερβαίνει τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ!

Από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του διαλόγου είχαν υποβληθεί περίπου 2.000 προτάσεις, ενώ συνεχίζεται ο διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς και δεν αποκλείεται το τελικό νομοσχέδιο που θα υποβληθεί στη Βουλή να έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το αρχικό.

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος:

◼ Να μειωθούν σημαντικά τα παράβολα και τα πρόστιμα ώστε να καταγραφούν όλες οι πολεοδομικές παρανομίες που υπάρχουν σε οικοδομές, με την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο του 2011, μια «κόκκινη γραμμή» που δεν προβλέπεται να αλλάξει λόγω της κάθετης θέσης του ΣτΕ.

Με βάση ορισμένους υπολογισμούς λιγότερο από το 10% από τα 5,5 εκατ. κτίρια της χώρας έχουν εφαρμόσει τους όρους δόμησης που αναφέρονται στην οικοδομική τους άδεια!Στις υπόλοιπες υπάρχουν μικρής ή και μεγάλης κλίμακας παραβάσεις.

◼ Να κλείσει το «παραθυράκι» για διαιώνιση των παραβάσεων μέσω κληρονομιάς.

Το περίφημο άρθρο 64 του προηγούμενου νομοσχεδίου επέβαλε την επισύναψη βεβαίωσης τακτοποίησης των αυθαιρεσιών και για την αποδοχή των κληρονομιών. Η συγκεκριμένη διάταξη συνάντησε έντονες αντιδράσεις και αναμένεται να αναδιατυπωθεί.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki