Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αυθαίρετα : Η κρυφή παγίδα

Ένα εκρηκτικό μίγμα που απειλεί να τινάξει στον «αέρα» την αγορά ακινήτων κυρίως στη περιφέρεια αποτελεί ο συνδυασμός της ύφεσης με την ταυτόχρονη υποχρέωση της δήλωσης κάθε αυθαιρέτου κτίσματος κατά τη μεταβίβαση. Ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μία «χωματερη» ακινήτων τα οποία με χρονικό ορίζοντα μερικών ετών θα μετατραπούν σε ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός. «

Στην περιφέρεια, υπάρχουν χιλιάδες αγροτεμάχια που δεν έχουν κανένα εμπορικό ενδιαφέρον με αυθαίρετα κτίσματα από το παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης θα υποχρεωθεί ,κατά την μεταβίβαση κυρίως σε περιπτώσεις κληρονομιάς να πληρώσει χρήματα για πρόστιμα για ένα ακίνητο χωρίς κανένα οικονομικό ενδιαφέρον. Το πιο πιθανό είναι να αδιαφορήσει και το ακίνητο να βρεθεί μετέωρο όσο αφορά το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Το πρόβλημα μεγιστοποιείται σε περιπτώσεις ακινήτων με πολλούς συνιδιοκτήτες αφού ακόμα και ένας από αυτούς να αρνηθεί να πληρώσει για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου υπάρχει θέμα κατά την μεταβίβαση. Επίσης , ένα άλλο στοιχείο που θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα είναι η έλλειψη τίτλων .», επισήμανε χαρακτηριστικά μεσίτης που δραστηριοποιείται στις Κυκλάδες και συμπλήρωνε : «ανάλογα προβλήματα θα δημιουργηθούν και σε περιπτώσεις που το αυθαίρετο βρίσκεται σε οικόπεδο που δεν είναι οικοδομήσιμο και το οποίο δεν έχει εμπορική αξία . Η προοπτική την επόμενη δεκαετία να δημιουργηθεί ένα τεράστιο απόθεμα γης «αγνώστου ιδιοκτησίας» προβάλλει πλέον ως κάτι περισσότερο πιθανή, αφού οι γενικευμένες ρυθμίσεις του νόμου που δεν λαμβάνουν υποψη τοπικές ιδιαιτερότητες ως προς την μορφή της ιδιοκτησίας προκαλούν περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα σε σχέση με αυτά που επιλύουν».

Σύμφωνα με τις απόψεις νομικών που ρωτήθηκαν για το θέμα αυτό «η προοπτική αυτή δεν θα πρέπει να αποκλειστεί αφού είναι δεδομένο ότι οι επιβαρύνσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κατά την μεταβίβαση είναι σημαντικές και σίγουρα πολλοί από αυτούς είτε δεν θα έχουν την δυνατότητα είτε τη διάθεση να τις καταβάλλουν για ακίνητα μάλιστα που δεν έχουν κανένα οικονομικό και εμπορικό ενδιαφέρον».

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki