Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στο περίμενε για πολεοδομία ,χωροταξία

Σε περιβάλλον πλήρους αβεβαιότητας κινείται πλέον η αγορά ακινήτων καθώς θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας είναι στην κυριολεξία στον αέρα καθιστώντας ακόμα πιο θολό το τοπίο της αγοράς. Μετά την αποτυχία της ρύθμισης με τους ημιυπαίθριους όπου λίγο παραπάνω από το 10% των πολεοδομικών παραβάσεων έχουν δηλωθεί οι εκκρεμότητες εξακολουθούν να είναι πολλές και δυστυχώς άλυτες ενώ την ίδια στιγμή οι απειλές ελέγχων με το σώμα… των ενεργειακών επιθεωρητών πλανάται στην αγορά.

Για παράδειγμα το θέμα των αυθαιρέτων έχει ήδη ανοίξει και το ένα μετά το άλλο τα σενάρια κάνουν την εμφάνιση τους στην αγοράς χωρίς κανένας να μπει στο κόπο τουλάχιστον να τα διαψεύσεις. Τα σενάρια , ξεκινούν από την διατήρηση του σημερινού καθεστώτος , συνεχίζουν στον περιορισμό των προστίμων και καταλήγουν στην πλήρη νομιμοποίηση τους. Μία δήλωση της υπουργού Περιβάλλοντος πριν λίγο καιρό στην Βουλή για διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος διαψεύστηκε από την αναπληρωτή υπουργό του υπουργείου της και όλοι βρίσκονται στον «αέρα». Ένα άλλο παράδειγμα είναι η εκτός σχεδίου δόμηση. Στην αγορά , οι ψίθυροι για αλλαγές έχουν εξελιχθεί σε κραυγές. Οι περισσότεροι μιλούν για αύξηση της αρτιότητας και κάποιοι λίγοι για κατάργηση σε ορισμένες –τουλάχιστον περιοχές- σε συνδυασμό με την εφαρμογή των νέων χωροταξικών σχεδίων. Το οξύμωρο της ιστορίας είναι ότι από την άλλη πλευρά το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την ένταξη πολλών από τις περιοχές αυτές στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού με δεδομένες φυσικά τόσο τις χρήσεις όσο και τις αρτιότητες που ισχύουν σήμερα.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι η αγορά των αγροτεμαχίων να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και οι λιγοστές συμφωνίες που κλείνονται να έχουν ως όρο την έκδοση της οικοδομικής άδειας από τον πωλητή με ρήτρα ακύρωσης στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί.

Αλλά στον αέρα βρίσκονται και οι εξαγγελίες για την αλλαγή της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών που έχει εξαγγελθεί εδώ και ένα χρόνο. Σε αυτούς τους δώδεκα μήνες κανείς δεν έχει πληροφορήσει την αγορά πότε-και αν-πραγματοποηθούν οι εξαγγελίες και πια μορφή θα έχουν.  Στον αέρα και η υπόθεση των οικοδομικών συνεταιρισμών αλλά και τα χωροταξικά  που ακυρώθηκαν...

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki