Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι προθεσμίες για το Κτηματολόγιο

Εκκληση στους πολίτες «ν' ανοίξουν τους φακέλους που έχουν φτάσει στα σπίτια τους» απευθύνουν οι υπεύθυνοι της «Κτηματολόγιο Α.Ε.», δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής ένστασης για τα κτηματολογικά στοιχεία οκτώ περιοχών της ΒΑ Αττικής εκπνέει στις 28 Νοεμβρίου. Οι κτηματολογικοί χάρτες που αφορούν αυτές τις περιοχές του λεκανοπεδίου (Ανοιξη, Δροσιά, Εκάλη, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη και Παλλήνη) αναρτήθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στο Διαδίκτυο (www.ktimatologio.gr) και στα γραφεία κτηματογράφησης των περιοχών και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία υποβολής ένστασης οφείλει να έχει ολοκληρωθεί δύο μήνες μετά -η σχετική προθεσμία για τους ιδιοκτήτες-κατοίκους εξωτερικού είναι τέσσερις μήνες, στη συγκεκριμένη περίπτωση στις 26 Ιανουαρίου 2012.

Μέσα σ' αυτό το διάστημα οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να ενημερωθούν για τις καταγραφές που έχουν γίνει και, σε περίπτωση λάθους, να εκφράσουν τη διαφωνία τους μέσω της διαδικασίας υποβολής ένστασης. Οπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρείας, το πλέον κρίσιμο σημείο της διαδικασίας είναι ο έλεγχος των εγγράφων που έχουν αποσταλεί ταχυδρομικά στους δικαιούχους οι οποίοι υπέβαλαν στο παρελθόν δήλωση ιδιοκτησίας (σ.σ. δηλώσεις για δικαιώματα επί ακινήτων είχαν υποβληθεί στα τέλη του 2008). Σε περίπτωση διαφωνίας θα πρέπει να προστρέξουν στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης -κι αυτό διότι, όπως σημειώνουν οι υπάλληλοι των γραφείων κτηματογράφησης, η διαδικασία διόρθωσης/ ένστασης μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης απαιτεί περαιτέρω ενέργειες, κοστοβόρες και χρονικά επίπονες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες που δεν υπέβαλαν ποτέ δήλωση ιδιοκτησίας μπορούν να το κάνουν τώρα, μέσα σ' αυτή την προθεσμία. Αφού ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία για τις περιοχές της ΒΑ Αττικής, απομένουν άλλες εννέα προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία η επικύρωση του Κτηματολογίου για τις συνολικά 33 πρώτες περιοχές που περιελήφθησαν στο σχετικό πρόγραμμα. Η ανάρτηση αυτών των τελευταίων περιοχών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Οι διαδικασίες της κτηματογράφησης θα συνεχιστούν αμέσως, μετά και τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έδωσε το «πράσινο φως» για τη συνέχιση των προγραμμάτων του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να «βγει» προς διαβούλευση, πριν από την προκήρυξη για ανάδειξη αναδόχου, το πρόγραμμα κτηματογράφησης αγροτικών περιοχών και περιοχών με εκτεταμένη κάλυψη από αναδασμούς και διανομές, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Κτηματολόγιο, αφού θα αφορά 10 ή 11 νομούς της χώρας των γεωγραφικών διαμερισμάτων της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, και την κτηματογράφηση περισσότερων από 4 εκατ. δικαιωμάτων επί των ακινήτων. Μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να έχει προκηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών περιοχών της χώρας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki