Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αλαλουμ με τον ΕΝΦΙΑ

Σε πονοκέφαλο διαρκείας έχει μετατραπεί ο ΕΝΦΙΑ για την κυβέρνηση. Οι δανειστές πιέζουν να εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση, βάσει της οποίας τον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξίων προκειμένου να προχωρήσει η προσαρμογή των συντελεστών και να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο του 2018.

 

Ωστόσο από τις εισηγήσεις των εκτιμητών προκύπτουν αυξήσεις (μεσοσταθμικές) στις τιμές ζώνης, που φτάνουν μέχρι και 22%. Αυτό μεταφράζεται αυτομάτως σε ανατροπές που ούτε σαν σκέψη δεν θέλει η κυβέρνηση, καθώς θα υπάρξουν αυξήσεις του φόρου ακόμα και σε λαϊκές γειτονιές.

Εξάλλου από τα στοιχεία που έχουν δώσει οι εκτιμητές στις λεγόμενες φθηνές περιοχές οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις από 15% ως 40%, καθώς οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους.

Πάντως το μόνο βέβαιο είναι ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένα και θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. Ευρώ.

 

Τα δυο σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ

 

Το πρώτο θέλει να ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες και να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ με αυτές, αλλά οι αλλαγές να είναι οριακές και μέσα στο εύρος της κάθε τιμής ζώνης, έτσι ώστε ο φόρος να είναι πάνω κάτω ο ίδιος.

Να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες από εφέτος, αλλά ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις υφιστάμενες, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή και ο υπολογισμός με τις νέες να γίνει από το 2019.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki