Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ερχονται και άλλα λουκέτα

Πάνω από 50% έχει υποχωρήσει η κατανάλωση στην αγορά ένδυσης και υπόδησης από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει «λουκέτο», ακόμη και στους πιο δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους της χώρας. Ακόμη και οι μεγάλες αλυσίδες συρρικνώνουν την παρουσία τους, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις ζημίες τους, ενώ υπάρχουν πολυεθνικές που αποφάσισαν να διακόψουν την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της αμερικάνικης Guess, η οποία πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε τον τερματισμό της επιχειρηματικής της σχέσης με την Promoda Α.Ε., τον επίσημο διανομέα της στην ελληνική αγορά. Ως συνέχεια αυτής της εξέλιξης, αναμένεται να κλείσουν τα εννέα καταστήματα της Guess στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και αυτά στο πολυκαταστήματα Golden Hall και The Mall.

Με ανάλογους ρυθμούς υποχωρεί η αγορά των ηλεκτρονικών ειδών, με την πτώση να υπολογίζεται πως φθάνει στο 55% την τελευταία τριετία. Και με δεδομένο ότι η πτώση συνεχίζεται μέσα στο 2012, τότε είναι πολύ πιθανό στο τέλος του έτους η αγορά των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών (πλην κινητών τηλεφώνων) να είναι στο ήμισυ αυτού που ήταν το 2008! Υπό πίεση βρίσκεται και το λιανεμπόριο τροφίμων, ένας από τους πλέον ανθεκτικούς κλάδους στην ύφεση. Αν και οι απώλειες δεν είναι συγκρίσιμες με άλλους χώρους, σύμφωνα με την επεξεργασία στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που έκανε το ΙΕΛΚΑ, προκύπτει μείωση των πωλήσεων κατά 9,73% συνολικά στο λιανεμπόριο τροφίμων στο επτάμηνο του 2012 σε σχέση με το επτάμηνο του 2011. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι αντιστοιχεί συνολικά για την αγορά σε αξία μεγαλύτερη από 2 δισεκατομμύρια ευρώ!

«Λουκέτο» σε 4.000 καταστήματα και απώλεια 30.000 χιλιάδων θέσεων εργασίας, πτώση τζίρου που υπερβαίνει το 40%, και έκρηξη της φοροδιαφυγής. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο κλάδος της εστίασης ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου της αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% σύμφωνα με το Σύνδεσμο Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ). Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα καθώς άνθρωποι του χώρου εκτιμούν πως εάν συνεχισθεί η υποχώρηση των πωλήσεων, τότε έως το τέλος του 2012 θα κλείσουν περίπου 20.000 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην ανεργία περίπου 100.000 εργαζόμενοι.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki