Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Παρατείνεται το κούρεμα

Ιδιαιτέρως ισχυρό είναι το ενδεχόμενο η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% να ισχύσει και τον Δεκέμβριο για όλους τους πληττόμενους ΚΑΔ και τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν η αγορά και οι επιχειρήσεις να ανοίγουν σταδιακά τον Δεκέμβριο. Προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα, για όσες παραμείνουν κλειστές για διάστημα 10-12 ημερών, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση του μειωμένου κατά 40% ενοικίου και τον τελευταίο μήνα του έτους. Αντίστοιχα θα επεκταθεί και η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που ανέρχεται στο 50% των χαμένων ενοικίων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και αφορά μεταξύ άλλων τα μειωμένα ενοίκια, προκειμένου να μη χρειαστεί να τροποποιηθεί εκ νέου, δεν θα περιλαμβάνεται η μέχρι σήμερα προϋπόθεση που ορίζει ότι η περιφέρεια στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση να είναι στο «κόκκινο» για 14 ημέρες ώστε να είναι δικαιούχος του μειωμένου ενοικίου.

 

Ο λόγος, όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, δεν σχετίζεται με τον τρέχοντα μήνα, καθότι υπάρχει γενική καραντίνα τριών εβδομάδων, αλλά για τον Δεκέμβριο. Οπως σημειώνει η ίδια πηγή, μπορεί η καραντίνα να διαρκέσει 10-12 ημέρες μέσα στον Δεκέμβριο ή οι επιχειρήσεις να ανοίγουν σταδιακά ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Στην περίπτωση αυτή, θα ισχύσει το μειωμένο ενοίκιο και για τον μήνα Δεκέμβριο, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει lockdown 14 ημερών.

 

Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, η διάταξη μαζί με όλα τα φορολογικά μέτρα, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, θα κατατεθεί ενδεχομένως και σήμερα στη Βουλή, διαφορετικά την Πέμπτη. Μετά την κατάθεση στη Βουλή των σχετικών διατάξεων, θα ακολουθήσει η έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων για όλα τα φορολογικά μέτρα καθώς και αυτή που αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων και η οποία προβλέπει την άμεση αποζημίωσή τους το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου για όσους συνεχίζουν να χάνουν εισοδήματα.

 

Η αποζημίωση του Νοεμβρίου

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι το 50% των χρημάτων που θα χάσουν από το ενοίκιο του Νοεμβρίου, το οποίο θα είναι υποχρεωτικά μειωμένο κατά 40%, θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Και αυτό, καθώς θα πρέπει:

 

1. Να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία περιλαμβάνονται όλες οι νέες ρυθμίσεις του Νοεμβρίου λόγω του κορωνοϊού.

 

2. Να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες.

 

3. Να υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η δήλωση COVID μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, όπου θα αναγράφεται το μειωμένο ενοίκιο. Στη δήλωση αυτή οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ στο οποίο θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα. Αμέσως μετά, η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στον έλεγχο των αιτήσεων και στην εκκαθάριση των δηλώσεων COVID.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki