Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Επτά προτάσεις για το Κτηματολόγιο

Επτά προτάσεις για την έγκαιρη και αποτελεσματική κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου κατέθεσε η ΠΟΜΙΔΑ. Όπως τονίζεται σε επιστολή προς τον Υπουργό ΥΠΕΝ τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος  και τον Πρόεδρο του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ» , "την περίοδο αυτή διεξάγεται η διαδικασία συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας σε όλη την ύπαιθρο χώρα, χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι δυστυχώς η δραματική άγνοια, απροθυμία ή και φοβία των ιδιοκτητών να προσέλθουν να δηλώσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.

 

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα το Κτηματολόγιο,  χωρίς δικαστικούς αγώνες που θα διαρκέσουν επί γενεές μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών και του Δημοσίου, αλλά και για την καλύτερη αξιοποίηση των εκατοντάδων χιλιάδων αδήλωτων ακινήτων, θέτουμε υπόψη σας τις εξής προτάσεις μας, και παρακαλούμε να μας καλέσετε σε άμεσο διάλογο για να σας τις αναπτύξουμε ειδικότερα:

 

1. Αμεση διεξαγωγή ενημερωτικής καμπάνιας σε εθνικό επίπεδο, μέσω Τύπου, τηλεόρασης, ραδιοφώνου & διαδικτύου, για την ανάγκη και τη διαδικασία δήλωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

 

2. Ενιαία παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2019, ώστε να καλυφθούν όχι μόνον οι κάτοικοι εσωτερικού, αλλά και οι απόδημοι ιδιοκτήτες, κάτοικοι εξωτερικού, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας κατά τη θερινή περίοδο. Οι ολιγοήμερες παρατάσεις δεν επαρκούν, δεν έχουν καμιά χρησιμότητα, ούτε κανείς μπορεί πλέον να τις παρακολουθήσει!

 

3. Απαλλαγή των αγροτών για τα επιπλέον των δύο δικαιωμάτων επί αγροτικών ακινήτων στην ίδια εταιρία κτηματογράφησης, και όχι ανά προκαποδιστριακό δήμο, όπως έχει παράνομα ερμηνευθεί η σχετική διάταξη!

 

4. Αμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, θεσμοθετώντας και για τα ακίνητα αυτά ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα επί εκτός σχεδίου ακινήτων που οι ιδιώτες νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις, με αυτές που θέτει το άρθρο 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα.

 

5. Ειδικότερα άμεση επίλυση του προβλήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων και των πρόσφατα δασωθέντων αγρών, η μη επίλυση του οποίου σημαίνει την αρπαγή και δήμευση μέσω κτηματολογίου και δασικών χαρτών, τουλάχιστον 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων νόμιμων ιδιωτικών εκτάσεων που καλύπτονται με φρύγανα, ή και με βράχια, κυρίως στα νησιά!

 

6. Παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Αστικό Κώδικα που προβλέπει απώλεια κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας».

 

7. Περιέλευση των αδήλωτων και αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων στους ΟΤΑ, κατά τροποποίηση του άρθρου 9 του Ν. 2664/1998, και όχι στο Δημόσιο. Οι Δήμοι ξέρουν, μπορούν και θα αξιοποιήσουν τα αστικά ακίνητα για δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας»  και τα αγροτικά για αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών, σε αντίθεση με το Δημόσιο το οποίο αδυνατεί πλήρως να τα αξιοποιήσει, πλην της περιέλευσής τους στο Υπερταμείο!"

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki