Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η βόμβα των δανείων

Θα ξεπεράσουν το 10% έως το τέλος του χρόνου τα στεγαστικά δάνεια που είναι σε καθυστέρηση προκαλώντας άλλη μία ωρολογιακή βόμβα στην αγορά ακινήτων. Ο αριθμός των δανείων σε κόκκινο "επιδεινώνεται" με ρυθμός που κινείται στα επίπεδα της 1-1,5 μονάδας. Αναλυτικά τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση αποτε λούσαν το 7,4% του συνόλου των στεγαστικών δανείων στο τέλος του 2009, έναντι 5,3% στο τέλος του 2008 και 3,6% στο τέλος του 2007. Στο τέλος Ιουνίου του 2010 το ποσοστό αυτό έφθασε το 8,7%.

Πρέπει εξάλλου να ληφθεί υπόψη ότι ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του υπολοίπου των στεγαστικών δανείων προς τα νοικοκυριά, αφού υποχώρησε στο τέλος του 2009 στο 3,7% (από 11,5% και 21,9% στο τέλος του 2008 και του 2007 αντί στοιχα), στη διάρκεια του τρέχοντος έτους συνέ- χισε να επιβραδύνεται, παραμένοντας όμως θετικός, και τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 1,6% .

Στην επιβράδυνση αυτή έχουν συμβάλει τόσο παράγοντες από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, όπως π.χ. η έστω και περιορισμένη αύξηση των επιτοκίων των τραπεζικών δανείων τους τελευταίους μήνες και τα αυστηρότερα κριτήρια των τρα πεζών στη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, όσο και η επιφυλακτική στάση των ίδιων των νοικοκυριών λόγω κυρίως της αυξη- μένης αβεβαιότητας σχετικά με την απασχό- ληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki