Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ο ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χρέη της πανδημίας

Εξόφληση των πανδημικών χρεών σε 72 δόσεις, εκ των οποίων οι 36 θα είναι άτοκες, προβλέπει το τελικό σενάριο για τη νέα ρύθμιση που θα συζητηθεί σήμερα σε επίπεδο 11ης αξιολόγησης με τους επικεφαλής των δανειστών.

 

Με το τοπίο στην ελληνική οικονομία να γεμίζει με απειλητικά σύννεφα από τη μετάλλαξη «Δέλτα», στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να αποτρέψουν ένα νέο δημοσιονομικό πρόβλημα βάζοντας πάνω στο τραπέζι με τους θεσμούς πρόταση για την αποπληρωμή των «κόκκινων» χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έξι χρόνια, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022. Η αμέσως προηγούμενη πρόταση, που συζητιόταν την περασμένη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια, ήταν για αποπληρωμή των κορονο-χρεών σε 60 δόσεις.

 

Επισημαίνεται ότι η νέα ρύθμιση αφορά πληττόμενες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά. Κάτω από την ομπρέλα της θα μπει μια τεράστια γκάμα οφειλών, αφενός για να πάρουν ανάσες, οι υπόχρεοι οι οποίοι από το νέος έτος επιστρέφουν στην κανονικότητα και με ένα βουνό νέων υποχρεώσεων, αφετέρου για να έρθει φρέσκο χρήμα στα ταμεία που θα αλλάξει το ισοζύγιο στον προϋπολογισμό συνδυαστικά με τις αποφάσεις για δραστική απόσυρση των μέτρων στήριξης. Ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και το ύψος της οφειλής ενώ θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο. Εκτός των οφειλών προς την Εφορία το μέτρο θα ισχύσει και για τα «κόκκινα» χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ του Απριλίου του 2020, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια και εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ.

 

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους που έχασαν τις ρυθμίσεις μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης από τον Μάρτιο του 2020.

 

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών θα υπάρξει κατάληξη για τη νέα ρύθμιση που θα πιάνει το τμήμα της κοινωνίας που πλήττεται. Ξεκαθάρισε ότι το μέτρο της απαλλαγής από τα ενοίκια δεν πρόκειται τον Ιούλιο να επεκταθεί στην εστίαση και θα αφορά λίγους μόνο κλάδους που μένουν κλειστοί με κυβερνητική εντολή. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ.

 

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης είπε πως υπάρχουν ποσά 4-4,5 δισ. ευρώ για μέτρα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί. Και έφερε ως παραδείγματα το πρόγραμμα «Γέφυρα» (περίπου 75.000 πολίτες έχουν έως τώρα απορροφήσει 165 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα), τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την εστίαση, τον τουρισμό, τους παιδότοπους και τα γυμναστήρια, καθώς και το πρόγραμμα συμψηφισμού πάγιων δαπανών επιχειρήσεων με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (εκτίμησε ότι δικαιούχοι θα είναι περίπου 30.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 10.000 στην εστίαση, οι 3.000 στον τουρισμό και οι 1.200 στο λιανεμπόριο).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki