Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τι αγοράζουν και τι νοικιάζουν

Μικρά διαμερίσματα μέχρι 85 τετραγωνικά μέτρα, γραφεία στο κέντρο της Αθήνας με εμβαδόν έως τα 100 τετραγωνικά μέτρα και αγροτεμάχια  έχουν συγκεντρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον  από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα . Παράλληλα, καταγράφονται λίγες αλλά σημαντικές αγορές εμπορικών χώρων σε προβεβλημένα σημεία καθώς  και περιορισμένες αγορές κτιρίων γραφείων που εξυπηρετούν όμως συγκεκριμένες προτεραιότητες του αγοραστή. Στην αγορά ενοικίων το ενδιαφέρον στην κατοικία εστιάζεται σε καινούργια διαμερίσματα που το εμβαδόν τους δεν ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Αναφορικά με τα γραφεία  η ζήτηση εστιάζεται κυρίως σε περιφερειακές   αγορές σε μία στρατηγική των επιχειρήσεων να περιορίσουν το λειουργικό κόστος  ενώ στην αγορά εμπορικών χώρων οι νέες μισθώσεις είναι περιορισμένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και χαρακτηρίζονται από την απόφαση των εμπόρων να περιορίσουν το κίνδυνο  ενός  μη αποδεδειγμένα υψηλής προβολής εμπορικού σημείου.
Αυτή είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά   σύμφωνα με  τις απόψεις μεσιτών  από όλη την Ελλάδα που ερωτήθηκαν στα πλαίσια έρευνας.  «Η αγορά κατοικίας κινήθηκε από αγοραστές που  η προτεραιότητα τους  ήταν η κάλυψη στεγαστικών τους αναγκών. Σε  αυτό οφείλεται το γεγονός ότι η ζήτηση για μεγάλες κατοικίες συρρικνώθηκε και ανάλογη πορεία είχαν και οι τιμές. Αντίθετα σε κατοικίες μέχρι 90 τετραγωνικά μέτρα οι τιμές διατηρήθηκαν αμετάβλητες σε σύγκριση με πέρυσι. Παράλληλα ,  καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων οι οποίες κρίνονται ως αναμενόμενες μετά την πτώση των αγορών.» τόνιζε χαρακτηριστικά μεσίτης που δραστηριοποιείται στην αγορά  των κεντρικών συνοικιών της πρωτεύουσας.
Η αγορά γραφείων κινήθηκε με βάση την επιθυμία των υποψήφιων αγοραστών να αυξήσουν τις αποδόσεις της επένδυσής τους και την στάση των υποψήφιων μισθωτών να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατόν το λειτουργικό τους κόστος. Αυτό είχα ως αποτέλεσμα  οι μεν πρώτοι να  διεκδικούν χαμηλότερες τιμές  αγοράς και οι  δεύτεροι χαμηλότερα μισθώματα. Σύμφωνα με απόψεις στελεχών τραπεζικών επιχειρήσεων η πρακτική αυτή οδήγησε στον  σημαντικά μικρότερο αριθμό συμφωνιών σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Στην αγορά εμπορικών χώρων , η ζήτηση  εστιάστηκε σε σημεία αποδεδειγμένης εμπορικής προβολής ενώ  οι υποψήφιοι μισθωτές «γύρισαν την πλάτη» σε  περιφερειακά καταστήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των κενών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους να μικρότερος σε σύγκριση με πέρυση ενώ στους λεγόμενους παράπλευρους δρόμους να καταγραφεί  σημαντική  αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki