Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τι μας περιμένει...

Τελικά τι θα γίνει με τις  τιμές των ακινήτων ; Θα πέσουν και μέχρι πού; Πότε θα ξεκινήσει η πορεία ανάκμαψης; Αυτά είναι μερικά από τα πιο βασανιστικά ερωτήματα τα οποία πλανάται στη σκάψει εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίο είτε θέλουν να αγοράσουν είτε να πουλήσουν ακίνητο. Αν πιστέψει κανείς αυτά που κατά καιρούς καταγράφονται ως πληροφορίες τότε θα νόμιζε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της κατάρρευση της αγοράς. Άλλοι κάνουν λόγο για σωρευτική πτώση της τάξης του 20% , άλλοι μιλούν για 25% υπάρχουν και κάποιοι πιο τολμηροί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η πτώση ξεπερνά το 30%. Ας δούμε όμως τί σημαίνουν όλοι αυτοί οι λογαριασμοί:
Πρώτον Μία πτώση της τάξης του 20% σημαίνει ότι σε μία γειτονιά που η τιμή αγοράς κατοικίας ήταν 3.000 ευρώ το τετραγωνικό τώρα το ίδιο ακίνητο πωλείται που 2.400 ευρώ το μέτρο. Για πτώση της τάξης του 30% η τιμή διάθεσης προσεγγίζει τις 2.000 ευρώ.
Δεύτερον Πολλές μικρές κατασκευαστικές επιχειρήσεις θα είχαν κτυπήσει κανόνι ή θα ήταν στα πρόθυρα να κτυπήσουν . Αυτό είναι το στοιχείο το οποίο θα μπορεί να ερμηνεύσει αυτή την τεράστια πτώση των τιμών.
Τρίτον Η ελληνική αγορά κατοικίας θα είχε συμπτώματα ανάλογα , αντίστοιχα και ενεχόμενες βιαιότερα από εκείνα της αγορά των ΗΠΑ όπου οι τιμές την χρονιά που πέρασε υποχώρησαν κατά 18% περίπου.
Ε, λοιπόν . Όλα αυτά είναι λόγια του «αέρα» τα οποία εκτός από τον εντυπωσιασμό δεν ωφελούν κανένα άλλο παρά εκείνους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όσους έχουν ανάγκη για να αποκτήσουν ακίνητα μισοτιμής. Σύμφωνα με επίσημες πανελλαδικές μετρήσεις το 2009 οι τιμές παρέμεινα σε πολλές περιοχές παγωμένες ενω και σε αρκετές άλλες καταγράφηκε και μικρή άνοδος περί το 1-2%. Επίσης οι κατασκευαστές στα λεγόμενα προνομιούχα ακίνητα όχι μόνο δεν έχουν ρίξει τις τιμές τους αλλά αρνούνται και τις εκπτώσεις που είναι μία πραγματικότητα στην αγορά. Επίσης• οι τιμές της γης εξακολουθούν να παραμένουν στα ύψη και αυτό γιατί η ελεύθερη γη κυρίως σε αναπτυγμένες οικιστικά περιοχές είναι σε εξαφάνιση και αυτό ισχυροποιεί την θέση του ιδιοκτήτη. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στα επαγγελματικά ακίνητα όπου αυτό που πληρώνει ο αγοραστής είναι «πόστο».
Αυτό όμως που είναι η νέα πραγματικότητα στην αγορά είναι ότι πλέον δεν κινείται συλλήβδην όπως στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές και οι πωλητές ξέρουν τις πουλάνε και τι αγοράζουν και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν φαινόμενα ενιαίας συμπεριφοράς.
Όσον αφορά στο μέλλον; Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη με ελαφρά περαιτέρω επιδείνωση στα πολύ ακριβά σπίτια.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki