Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Χορός εκατομμυρίων από θεσμικούς

Συνολικά κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ «έπεσαν» κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2019 στην ελληνική αγορά ακινήτων, κυρίως για την απόκτηση επενδυτικών κτιρίων, όπως εμπορικά καταστήματα και κτίρια γραφείων. Πρόκειται για μέγεθος που αποτελεί ιστορικό υψηλό για διάστημα τριμήνου, δεδομένου ότι, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, συνήθως 300-400 εκατ. ευρώ ήταν ο συνολικός τζίρος της αγοράς επενδυτικών ακινήτων για το σύνολο ενός έτους και όχι για ένα τρίμηνο. Παράλληλα, καταδεικνύει και τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει ήδη από το 2017 για ακίνητα εισοδήματος, τόσο από τις εγχώριες επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) όσο και από τα ξένα funds, τα οποία πλέον έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο, καθώς δεν εξετάζουν απλώς κινήσεις, αλλά τις υλοποιούν κιόλας.

 

Η μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή αφορούσε την απόκτηση τεσσάρων ακινήτων-υπεραγορών της αλυσίδας Σκλαβενίτη, από την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Λίγο πριν ενταχθεί στον όμιλο Eurobank, η εισηγμένη εταιρεία προχώρησε σε μια επένδυση ύψους 119 εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί και τυπικά τις επόμενες εβδομάδες. Τα ακίνητα (δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη) διαθέτουν συνολική επιφάνεια 90.000 τ.μ. και είναι πλήρως μισθωμένα στην ομώνυμη αλυσίδα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η Grivalia, η απόδοση της επένδυσης αγγίζει το 9%.

 

Αντίστοιχα, το επενδυτικό fund Brook Lane Capital ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο επενδύσεις που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 110 εκατ. ευρώ. Κατ’ αρχάς, επικράτησε στον διαγωνισμό της Alpha Bank για το χαρτοφυλάκιο πέντε κτιρίων γραφείων (κυρίως ακίνητα που στο παρελθόν ανήκαν στην «Μπ. Βωβός»), καταβάλλοντας ποσό ύψους 95 εκατ. ευρώ. Παράλληλα όμως, το Brook Lane Capital εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος πλειοδότης για ακόμα ένα κτίριο γραφείων, που πώλησε η Τράπεζα Πειραιώς σε έτερο διαγωνισμό, με το τίμημα να εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το ακίνητο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Microsoft Hellas στη Λ. Κηφισίας, στο ύψος των Αναβρύτων Αμαρουσίου.

 

Ιδιαίτερα κινητική ήταν και η Trastor Properties ΑΕΕΑΠ κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, καθώς έχει ήδη δαπανήσει 46 εκατ. ευρώ (έναντι περίπου 38 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2018) για την απόκτηση σειράς κτιρίων γραφείων, αλλά κι ενός καταστήματος στην οδό Βουκουρεστίου στο Κολωνάκι. Η μεγαλύτερη συναλλαγή αφορούσε το χαρτοφυλάκιο που είχε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια ο όμιλος Grupo Dolphin από την Αργεντινή. Το τελικό τίμημα ανήλθε σε 27,8 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει τέσσερα επαγγελματικά ακίνητα στην Αττική. Ανάμεσα σε αυτά, κτίριο γραφείων 8.000 τ.μ. στην Κηφισιά, όπου στεγάζονται, μεταξύ άλλων, τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Μαΐλλη, κτίριο γραφείων στη λεωφ. Βασ. Σοφίας, που μισθώνει η Τράπεζα Πειραιώς, ακόμα ένα κτίριο στην οδό Γραβιάς στην Αργυρούπολη, όπου στεγάζεται η ISI Eλλάς, η οποία είναι εκ των βασικών υπεργολάβων του αμερικανικού αμυντικού κολοσσού της Lockheed Martin, όπως επίσης και κτίριο γραφείων στο Μαρούσι, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, όπου στεγάζεται η εταιρεία Lola.

 

Εκτός από το παραπάνω χαρτοφυλάκιο, η Trastor απέκτησε κι ένα συγκρότημα γραφείων που ανήκαν στην Prometheus Gas του ομίλου Κοπελούζου και το οποίο βρίσκεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου επί των οδών Γραβιάς 4 και Γρανικού. Το ύψος της σχετικής συναλλαγής ανήλθε σε 12 εκατ. ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki