Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Γη Vs Ακίνητο

Οι περισσότεροι άνθρωποι –είτε είναι ιδιοκτήτες μίας κατοικίας είτε έμπειροι επενδυτές – προσδοκούν κέρδη από την επένδυση τους. Η προοπτική της αύξηση της αξίας των ακινήτων τους είναι η κινητήρια δύναμη για κάθε τους απόφαση. Η ζωή έχει αποδείξει ότι τελικά κάποιοι έχουν μεγαλύτερα κέρδη-ή μικρότερες ζημιές- σε σχέση με κάποιους άλλους. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; "Θέση, Θέση, Θέση." ,είναι η απάντηση. Η πραγματικότητα είναι ότι ο «Θησαυρός» ή ο «Άνθρακας» βρίσκεται κρυμμένος στη γη πάνω στη οποία είναι κτισμένο το ακίνητο και όχι στη λειτουργικότητα ή στην αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του. Αυτό αντανακλά και την αδυναμία πολλών να αντιμετωπίσουν το ακίνητο ως επένδυση με αποτέλεσμα η προσοχή τους να επικεντρώνεται σε παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της διαμονής και να υποβαθμίσουν άλλους που επηρεάζουν την απόδοση της επένδυσης.

Η διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου και της αξίας του οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένο μπορεί να φαίνεται ασήμαντη . Οι τιμές των ακινήτων είναι συνάρτηση της τοπικής προσφοράς και της ζήτησης , της εμφάνισης και της λειτουργικότητας . Στην πραγματικότητα όμως αυτοί οι παράγοντες έχουν μικρότερες επιπτώσεις από ό, τι μπορεί κανείς να σκεφτεί. Αντίθετα , η γη στην οποία είναι κτισμένο το ακίνητο είναι ο καταλύτης για την εξέλιξη της αξίας του. Η γη είναι σε περιορισμένη προσφορά, αφού κανείς δεν μπορεί να την παράγει. Από την άλλη πλευρά η ζήτηση για γη , συνεχώς αυξάνεται καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται. Με δεδομένο ότι προσφορά της γης είναι περιορισμένη, η τιμή πρέπει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Αν δεν συμβεί κάτι για να περιορίσει τη ζήτηση για μια συγκεκριμένη περιοχή ή να καταστήσει αδύνατη τη χρήση της τότε η ανατίμηση της , με την πάροδο του χρόνου είναι δεδομένη. Και για να πάμε λίγο παρακάτω θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η φυσική εξέλιξη της αξίας ενός ακινήτου είναι η υποβάθμιση. Το ακίνητο γερνά , απαιτεί κεφάλαιο για συντήρηση και για να αποφευχθεί η λειτουργική απαξίωση του .. Η γη όμως που βρίσκεται κάτω από την οικοδομή , δεν αποσβένεται .

Ο βαθμός της απόσβεσης δεν είναι ίδιος κάθε ακίνητο .Η εμπειρία όμως δείχνει ότι αν ένα ακίνητο αφεθεί τότε θα χάνει την αξία του έως ότου η τιμή του να καλύπτει την αξία της γης, ή ένα ποσοστό της . Για το λόγο αυτό για αρκετές περιπτώσεις ίσως να είναι πιο αποδοτικό να παραμείνει ένα οικόπεδο χωρίς δόμηση. Αυτές είναι οι αιτίες που η επιλογή με βάση το αξίωμα "θέση, θέση, θέση" έχει περισσότερο νόημα. Το συμπέρασμα είναι ότι οι αγοραστές κατοικιών πρέπει εστιάσουν στη θέση αφού αυτή θα επηρεάσει την συνολική απόδοση. Αυτό φυσικά είναι εξαιρετικά δύσκολο για αγοραστές κατοικιών που προσδοκούν να ζήσουν στα σπίτια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ακόμη και η πιο αδύναμη τοπική αγορά μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου και να δημιουργήσει σημαντικό πλούτο, αν βρίσκεται σε μια περιοχή με υψηλή ζήτηση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki