Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα παράξενα των αποτιμήσεων

Μετά από αρκετά χρόνια συνεχών και μεγάλων υποτιμήσεων, οι ανεξάρτητοι εκτιμητές της εύλογης αξίας των ακινήτων των τριών ΑΕΕΑΠ προχώρησαν φέτος είτε σε πολύ περιορισμένες υποτιμήσεις (π.χ. Trastor) είτε ακόμη και σε αναθεωρήσεις αποτιμήσεων προς τα πάνω (Eurobank Properties, MIG Real Estate), με αποτέλεσμα την εγγραφή αντίστοιχων λογιστικών κερδών στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου.

Ειδικότερα , τα ακίνητα της Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ -0,76% ανατιμήθηκαν κατά 2,34 εκατ. ευρώ και της MIG Real Estate κατά 421 χιλ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα της Trastor υποτιμήθηκαν κατά 1,39 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της σταθεροποιητικής τάσης που έχει αρχίσει να εμφανίζει η αγορά των υψηλής ποιότητας εμπορικών ακινήτων (καταστήματα, γραφεία, αποθήκες) στα οποία τοποθετούνται οι ΑΕΕΑΠ.

Ένα δεύτερο στοιχείο που δείχνει την τάση σταθεροποίησης, ή και την προοπτική σταδιακής ανόδου στις τιμές των ποιοτικών επαγγελματικών ακινήτων από το 2015 και μετά, είναι οι εξελίξεις στα discount (εκπτώσεις) που παρουσιάζουν οι τιμές των μετοχών των ΑΕΕΑΠ σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών των ποιοτικών εμπορικών ακινήτων από το 2015 δεν περιλαμβάνει όλα τα εμπορικά ακίνητα, πολύ περισσότερο δεν περιλαμβάνει τις περισσότερες κατοικίες, που εκτιμάται πως δεν θα καταφέρουν να ανακάμψουν ούτε μέσα στην επόμενη χρονιά.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki