Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΑΕΕΑΠ απο τα ασφαλιστικά ταμεία

Επανέρχεται το θέμα της δημιουργίας  Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) με μετόχους το σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών.Πρόσφατο αντίστοιχο εγχείρημα επαγγελματικής αξιοποίησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας αποτελεί η σύσταση και η λειτουργία της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΕΑΠ Α.Ε.) στην οποία συμμετέχουν με 50% έκαστος η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Ελληνικό Δημόσιο και η οποία πρόκειται να διαχειριστεί ακίνητα της Αρχιεπισκοπής.

Σύμφωνα με  εκπροσώπους ταμείων, η τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία και οι αυξημένες και πιεστικές ανάγκες άντλησης εσόδων των ταμείων καθιστούν αναγκαστική πλέον την έναρξη της επαγγελματικής διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

1. Θα συμμετέχουν σε αυτήν μετοχικά όσο το δυνατόν περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία και τουλάχιστον οι τέσσερις μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ).

2. Τα εμπλεκόμενα στο εγχείρημα ασφαλιστικά ταμεία θα συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ αναλογικά βάσει της αξίας των εισφερόμενων ακινήτων τους. Έτσι, όλα τα Ταμεία που θα συμμετάσχουν μετοχικά στην ΑΕΕΑΠ δεν θα χρειαστεί να διαθέσουν ρευστά διαθέσιμα εν μέσω της τρέχουσας πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά η εισφορά τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ θα γίνει μόνο από τα υπό παραχώρηση διαθέσιμα ιδιόκτητα ακίνητα.

3. Το εύρος των επενδυτικών επιλογών της νέας ΑΕΕΑΠ Ασφαλιστικών Οργανισμών δύναται να προσδιοριστεί από το υφιστάμενο άρθρο 22 του ν.2778/1999 ή να περιοριστεί εν μέρει -για λόγους πολιτικής και φύσης των μετόχων της νέας εταιρείας- με ειδική νομοθετική παρέμβαση που θα εξειδικεύει το ειδικότερο πλαίσιο λειτουργίας και τα όρια των επενδυτικών επιλογών αυτής.

Εφόσον συμμετάσχουν στην εταιρεία όλα τα ταμεία, συνεισφέροντας το σύνολο της περιουσίας τους, αυτή θα αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ενεργητικό εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας με εκτιμώμενο υπό διαχείριση ενεργητικό άνω του 1,2 δισ. ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki