Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τι φρενάρει τους ξενους

Πέρα όμως από τις δομικές αδυναμίες του εγχώριου real estate, υπάρχουν και άλλα εμπόδια που λειτουργούν αποτρεπτικά στο ενδιαφέρον των ξένων.

Το πρώτο είναι πως μιλάμε για μια αγορά όπου οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να πέφτουν. Με μικρότερα ποσοστά, αλλά πέφτουν. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μιλούν για οριακή ανάκαμψη τιμών στα εμπορικά ακίνητα από το 2015 και για άνοδο στις κατοικίες όχι πριν από το 2016. Όσο και αν η υπόθεση του ακινήτου είναι μακροπρόθεσμη, εκτιμάται πως το ενδιαφέρον των ξένων θα ενταθεί όταν οι αγοραστές πειστούν πως τόσο οι τιμές, όσο και τα ενοίκια έχουν πιάσει πάτο και στο εξής θα αναμένεται ανοδική πορεία σε μακροπρόθεσμη βάση. Αν όλα πάνε καλά, κάτι τέτοιο θα φανεί κάπου προς το τέλος του έτους.

Αυτήν τη σταθεροποίηση μάλιστα της κατάστασης στην αγορά περιμένουν και στην Alpha Bank, προκειμένου η εταιρεία του ομίλου Alpha Αστικά Ακίνητα, σε συνεργασία με τη μητρική τράπεζα και ενδεχομένως άλλους επιχειρηματίες, να δραστηριοποιηθεί στο χώρο των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Το δεύτερο -και σαφώς μεγαλύτερο- εμπόδιο όμως είναι η στάση των τραπεζών και η απροθυμία τους να προχωρήσουν σε κουρέματα δανείων. Όταν τα ενοίκια έχουν πέσει την τελευταία πενταετία 40% και οι τρέχουσες αγοραπωλησίες γίνονται σε απόδοση (yield) της τάξης του 9% ή και του 10%, και μάλιστα σε ευρώ, φανταστείτε με πόσο μεγάλη ζημιά ρευστοποιεί ο πωλητής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας τέτοιος πωλητής, αν δεν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά ζητήματα, θα περίμενε να δει πρώτα την αγορά να ανακάμπτει και μετά θα πουλούσε. Με άλλα λόγια, πολλές φορές, πίσω από ένα ακίνητο που πουλιέται βρίσκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μία τράπεζα, η οποία έχει δανειοδοτήσει είτε την κατασκευή του ακινήτου, είτε την εταιρεία που αγόρασε και λειτουργεί το ακίνητο. Είναι φυσικό λοιπόν, ο υποψήφιος αγοραστής να μην θέλει να αναλάβει όλα τα σχετικά δάνεια και έτσι να ζητά από τις τράπεζες κούρεμα υποχρεώσεων.

Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται και έτσι -επί του παρόντος- ξένοι όμιλοι που θα ήταν διατεθειμένοι να τοποθετήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια στην ελληνική αγορά ακινήτων, τηρούν στάση αναμονής

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki